IniciActualitat › L’ACM reclama un confinament efectiu i mes...

L’ACM reclama un confinament efectiu i mesures d’acompanyament econòmic i social per a les persones, empreses i Ajuntaments

17 març de 2020
  • Lluís Soler: “Necessitem mesures econòmiques d’acompanyament per salvar les economies dels pobles i ciutats de Catalunya i per flexibilitzar la hisenda dels ajuntaments”

 

L’Associació Catalana de Municipis ha reunit, aquest migdia i de forma telemàtica, la Comissió de Presidència de l’organització per tal d’analitzar l’impacte del coronavirus COVID-19 al municipalisme català, i abordar accions a dur a terme. En aquest sentit, des de l’entitat municipalista es reclamen mesures contundents per a un confinament efectiu, un pla de xoc amb mesures d’acompanyament per als municipis i la flexibilització de la hisenda dels ajuntaments.

El president de l’Associació Catalana de Municipis, Lluís Soler, ha explicat que “tot i la declaració de l’Estat d’Alarma es necessiten mesures més contundents per a fer un confinament efectiu i neutralitzar, en la mesura del possible, l’efecte del COVID-19”. A la vegada, el president ha destacat que “el municipalisme català necessita de mesures econòmiques urgents d’acompanyament per salvar les economies dels pobles i ciutats de Catalunya, així com també de la flexibilització de la hisenda i l’estabilitat pressupostària dels ajuntaments”.

 

L’ACM, servei 24/7 d’atenció al món local

Ja des del passat dijous, l’ACM va constituir un comitè de crisi en el qual es va decidir, entre altres, la suspensió de totes les accions formatives, el reforç de les estratègies de coordinació institucionals per fer front a la crisi, ampliar l'atenció al municipalisme les 24h al dia, 7 dies a la setmana, mentre duri la crisi, mitjançant tots els canals: telèfon, correu electrònic, xarxes socials i Whatsapp i adoptar el teletreball com a mesura de compliment de les recomanacions de reducció de la mobilitat, tot garantint l'atenció al món local.

Pel que fa a l’atenció al món local, s’han efectuat al voltant d’una cinquantena d’atencions, consultes i peticions d’informació, tant via telèfon, com per correu electrònic i whatsapp, en el servei 24/7 que ha activat el municipalisme català.

A banda, en la comissió de presidència d’avui, també s’ha acordat crear un banc de bones pràctiques dels ajuntaments per tal que el món local pugui conèixer les accions que s’estan duent a terme per pal·liar els efectes del COVID-19.

 

Agraïment a la ciutadania i als equips d’emergència

Des de l’ACM es vol transmetre un missatge d’agraïment a tots els veïns i veïnes dels pobles i ciutats de Catalunya que estan col·laborant i complint amb les mesures establertes, així com també vol mostrar el seu suport i gratitud a tots els equips professionals que estant treballant incansablement, dia i nit, per tal de vetllar per la salut de la ciutadania. Finalment, l’entitat municipalista també vol mostrar el seu suport i posar-se a disposició de les alcaldies i regidories en aquests moments tan complexos.

En tot cas, la Comissió de Presidència de l’ACM, ha adoptat els següents acords:

 

PRIMER.- Fer una crida a tota la ciutadania dels municipis de Catalunya perquè compleixin les indicacions de romandre als seus domicilis i sortir-ne només pels casos estrictament necessaris que s’han establert. En aquest sentit, demanar a les diferents administracions, la de l’Estat i la de Catalunya, que les mesures que s’adoptin i els missatges amb què es comuniquin les exigències de confinament a les cases siguin clares i efectives.

 

SEGON.- Demanar al Govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat que es treballi tant per aplicar mesures a curt termini, algunes ja anunciades, com per adoptar mesures estructurals econòmiques i socials que conformin un pla de xoc per respondre a les conseqüències de tot tipus que té i tindrà la pandèmia a la nostra societat.

 

TERCER.- Demanar a la Unió Europea, al Govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat que s’aprovin els canvis legislatius i es proporcionin els recursos necessaris perquè els ens locals, com a administració més propera al ciutadà puguin fer front a aquest moment excepcional. Cal, entre d’altres mesures, flexibilitzar la regla de la despesa i  la normativa d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, per tal que els ens locals puguin destinar més recursos a pal·liar els efectes de la crisi.

 

QUART.- Des del món local volem afegir-nos a les mostres d’agraïment i suport als cossos de seguretat, policia local, protecció civil, transportistes, serveis de neteja, brigades, treballadors municipals, serveis informàtics, petit comerç, supermercats i, en especial, als professionals del món sanitari, per la seva implicació en aquests moments tan difícils. També volem mostrar el nostre suport a totes les persones afectades i, en especial, als familiars de les persones que malauradament han perdut la vida. També volem fer un reconeixement al civisme i al respecte de la ciutadania de les mesures adoptades per tal d’aturar la propagació del virus.