-
L’ACM demana celeritat perquè els ajuts per gestionar l’aigua i la sequera arribin als municipis
-
La trobada institucional s’ha produït a la seu del Departament i hi ha participat la presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, el vicepresident primer de l’ACM, Jaume Oliveras, i el vicepresident de Territori i Sostenibilitat, Gerard Sabarich
La presidenta de l'ACM i alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó; el vicepresident primer i alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, i el vicepresident de Territori i Sostenibilitat, Gerard Sabarich, es van reunir aquest dimarts a la tarda-vespre amb el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort.
La sequera i la situació d'emergència que viu Catalunya va ser el tema central de la trobada. La delegació de l'ACM va presentar una proposta de modificació del règim sancionador per l'incompliment de les mesures del pla especial de sequera que es va consensuar amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i que es negociarà amb el Departament en els pròxims dies. En ella, es demana diferenciar les mesures específiques de sequera de la limitació de volums lliurats per abastament de població. La presidenta de l'ACM, Meritxell Budó, va afirmar que "aquesta modificació busca evitar sancions injustes i fomentar accions correctores a mitjà i llarg termini" i va explicar que "permetrà poder tenir en compte les circumstàncies històriques de la xarxa i la tipologia de consumidors de cada municipi i afegir criteris com l'execució d'actuacions correctores i la presentació de plans d'actuació".
L'ACM defensa que el municipalisme català sempre ha demostrat total compromís i corresponsabilitat per afrontar la problemàtica de falta d'aigua i fer les inversions que calguin per a una gestió més eficient de l'aigua. Per això, considera injust aquest règim sancionador i que la responsabilitat recaigui només en la gestió actual i no en les condicions heretades de la xarxa municipal.
En aquest sentit, des de l'entitat municipalista es va insistir en la importància de treballar des del consens i arribar a un acord ampli i transversal entre municipalisme i Govern per afrontar el repte de la sequera. Oliveras va subratllar que "la sequera és una qüestió que hem d'afrontar conjuntament municipis i Govern amb un acord de país perquè és una problemàtica que no serà puntual en els anys vinents. Cal actuar des de la unitat i la responsabilitat perquè els ens locals hem demostrat sempre compromís i voluntat de servei".
Per tal de conèixer de primera mà les inquietuds, necessitats i impressions dels alcaldes i alcaldesses i com poder afrontar conjuntament aquest repte d’emergència climàtica, l’ACM ha dut a terme una enquesta entre els municipis actualment afectats per la primera fase del pla d'emergència i els de les conques internes, que poden acabar amb la mateixa situació. Un cop recopilats i analitzats, els resultats es faran arribar al Departament en forma de propostes.
La trobada també va servir per parlar de la directiva comunitària per al 2025 sobre gestió de residus i del desplegament de l'Agenda Rural de Catalunya, que des de fa algunes setmanes compta amb una comissió de seguiment al Parlament, i en l'impuls de la qual ha participat l'ACM des de bon inici a través d'una comissió motora.
La delegació de l'ACM ha reiterat, un cop més, la total predisposició d'estar al costat de les institucions del país i, en especial, del Departament d'Acció Climàtica per gestionar els reptes futurs amb el compromís i la corresponsabilitat del municipalisme català