
El president de l'ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha participat a la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural. Aquesta reunió de treball, presidida per la Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha servit per aprovar la proposta metodològica, realitzada per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i l’Associació de Micropobles de Catalunya, que dona llum verda a l'encàrrec per a la redacció de la proposta d'Agenda Rural de Catalunya, que anirà a càrrec de l'ACM a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBGL). Aquest document base haurà de servir per i iniciar els treballs territorials.
El president de l'ACM ha destacat que "parlar d'Agenda Rural és parlar del nostre dia a dia, del país divers, i de les realitats urbanes i socials totalment oposades" i ha afegit que "això requereix també normatives, eines i recursos específics, perquè la diversitat exigeix tractar diferent allò que és diferent".
L'Agenda Rural de Catalunya servirà per recollir i impulsar aquelles accions que des del territori es prioritzin per dinamitzar les zones rurals i situar-les en el centre de la presa de decisions sobre les estratègies de desenvolupament territorial a casa nostra. En una primera fase per a redactar el document de l'Agenda Rural de Catalunya es consultarà el territori, la societat civil i les entitats municipalistes. A partir d'aquest esborrany hi haurà una segona fase per aprovar el document definitiu a partir del consens del territori, del municipalisme, la societat civil i la Generalitat de Catalunya. Es preveu que al juliol del 2021 ja s'aprovi el document definitu de l'Agenda Rural de Catalunya.
Entre els reptes que plantejarà l’Agenda hi haurà: la reconnexió de les necessitats i realitats del món rural i urbà per actuar de manera conjunta, plantejar sistemes de governança que facilitin la transversalitat i tinguin en compte les ruralitats del nostre país, millorar la qualitat de vida dels habitants de les zones rurals i la competitivitat del teixit empresarial rural, revisar i establir sistemes de custòdia perquè les preses de decisions presents, futures i l’entramat legislatiu vigent i futur garanteixin i afavoreixin un desenvolupament rural veritable, entre d’altres.