
-
Lluís Soler: “La reactivació socioeconòmica ha de venir liderada pels pobles i ciutats, i en especial del territori, perquè només així tindrem una sortida justa i equilibrada de la situació que estem vivint”
-
L’ACM va lliurar gratuïtament als municipis i consell comarcal de l’Alt Urgell 1.300 mascaretes i 2.000 guants de protecció durant les primeres setmanes de la pandèmia
El president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Lluís Soler, i la secretària general, Joana Ortega, s’han reunit telemàticament aquest migdia amb els 19 alcaldes i alcaldesses de l’Alt Urgell en el marc del Consell d’Alcaldes presidit pel president comarcal Miquel Sala. La trobada ha servit per compartir inquietuds i necessitats davant la crisi sanitària i econòmica de la Covid-19 i com afrontar la necessària reactivació socioeconòmica dels municipis.
Així, Lluís Soler ha insistit en posar al servei dels electes i municipis l’ACM, com a institució que pot ajudar a fer més fàcil el dia a dia de les administracions locals, a través de l’assessorament tècnic o jurídic i la Central de Compres. També a través d’accions formatives, aclariment de dubtes o qüestions informatives i vehiculant inquietuds del món local a les administracions superiors. Segons Soler, “la reactivació socioeconòmica ha de venir liderada pels pobles i ciutats, i en especial del territori, perquè només així tindrem una sortida justa i equilibrada de la situació que estem vivint”.
El president de l’ACM també ha exposat que l’entitat municipalista està replantejant el Pla de Mandat 2020-2024 per oferir encara més assistència i servei als ens locals. Per aquest motiu, s’està fent un recorregut pel territori, encara que sigui a través de videoconferència, per conèixer necessitats i inquietuds. L’ACM ja té previst prioritzar l’agenda rural i crear un Fòrum de Petits Municipis per ajudar les zones més rurals de Catalunya, i al mateix temps crear nous serveis d’assessorament a través d’oficines tècniques en matèria de gestió territorial, econòmica o contractació pública.
A nivell de serveis que ofereix ja l’ACM, diversos ens locals de l’Alt Urgell han rebut assessorament jurídic i tècnic durant aquest 2020 a través de l’ACM amb consultes relatives a:
- Qüestions de contractació pública
- Gestió de la Covid-19 i del personal administratiu
Fins a 23 tècnics i electes de la comarca han participat en accions formatives plantejades des de l’entitat municipalista i es destaca que:
- El 79% dels 19 municipis de l’Alt Urgell són usuaris de la Central de Compres de l’ACM, que ofereix l’opció de contractar 15 productes i serveis de forma agregada, estalviant procediments i amb avantatges econòmics.
- Els productes més usats són el subministrament elèctric, les diferents pòlisses d’assegurances i l’adquisició de paper d’oficina i desfibril·ladors elèctrics.
- Un total de 20 ens en fan ús (15 ajuntaments, el Consell Comarcal i 4 ens depenents).
A més durant la gestió de l’emergència de la Covid-19, l’ACM va lliurar gratuïtament als municipis de la comarca 255 mascaretes tèxtils, 1.010 mascaretes quirúrgiques, 2.020 guants i 20 mascaretes FFP2. I també va afavorir la compra agregada de 2.700 mascaretes FFP2 a 5 municipis de l’Alt Urgell.
La trobada també ha servit per comentar qüestions relatives a la gestió del servei de transport i menjador escolar, així com d’agenda i desenvolupament rural que la crisi sanitària de la Covid-19 va deixar sobre la taula i de gran interès per als consells i municipis de muntanya.