IniciActualitat › L’ACM es reuneix amb Junts i ERC al Congr...

L’ACM es reuneix amb Junts i ERC al Congrés per defensar un nou model de finançament local

21 maig de 2025

La presidenta de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Meritxell Budó, i el vicepresident, Jaume Oliveras, s’han reunit aquest dimarts al Congrés dels Diputats amb la portaveu de Junts per Catalunya, Míriam Nogueras, i la portaveu adjunta d’Esquerra Republicana, Teresa Jordà.

L’objectiu de les trobades ha estat traslladar als grups parlamentaris catalans un conjunt de demandes prioritàries en matèria de finançament local, amb la voluntat de reforçar el paper dels ajuntaments com a administració propera, garant de serveis essencials i amb autonomia política i financera.

Les propostes plantejades per l’ACM se centren en cinc eixos principals:

1. Participació en els Tributs de l’Estat (PTE):

L’ACM reclama l’actualització del càlcul de la PTE d’acord amb el RDL 9/2024 o l’aprovació d’un nou amb previsió per al 2025, l’increment dels lliuraments a compte, el pagament de la liquidació pendent de 2023 (2.042 milions d’euros a nivell estatal) i un replantejament estructural del model de finançament local.

2. Ús dels romanents i regles fiscals:

Es proposa aprovar una llei que permeti utilitzar romanents i superàvits per a inversions sostenibles, així com la flexibilització de requisits per autoritzar el seu ús, inclosa la revisió de la regla de despesa.

3. Deute local:

Es demana la creació d’un mecanisme de condonació del deute municipal, en coherència amb les mesures adoptades per a les comunitats autònomes.

4. Altres demandes financeres:

Inclouen la creació d’un fons de compensació per l’IVA, el finançament dels serveis impropis que assumeixen els municipis, la compensació per la pèrdua d’ingressos derivada de la reforma de la plusvàlua i l’ajust automàtic de la PTE per cobrir els increments de personal.

5. Reclamació política i institucional:

L’ACM reclama una reforma legislativa que garanteixi la suficiència financera dels governs locals i denuncia l’impacte negatiu de normes com la LOEPSF sobre l’autonomia municipal.

La presidenta Meritxell Budó ha destacat que “és imprescindible que els municipis comptin amb recursos suficients per atendre les necessitats de la ciutadania i que les regles fiscals no ofeguin la capacitat d’acció local”. En la mateixa línia, el vicepresident Jaume Oliveras ha subratllat la importància de “teixir aliances amb els grups parlamentaris per avançar en una agenda comuna que tiri endavant les propostes que hem plantejat”.

Des de l’ACM es manté la disposició a continuar treballant conjuntament amb els representants polítics per fer realitat aquestes propostes.