
L'Associació Catalana de Municipis ha signat aquest divendres 1 d'abril l'acord entre entitats municipalistes (ACM i FMC) i el Departament d'Educació per ampliar la gratuïtat a les famílies de les places d'educació infantil i2 de cara al curs 2022-2023. L'acord s'ha consensuat després de diverses setmanes de negociacions en el marc de la comissió mixta d'Educació i compta amb el vist-i-plau de les entitats municipalistes.
El conseller d'Educació, Josep González Campbray, ho ha anunciat aquest divendres en roda de premsa, després que es formalitzés i signés formalment l'acord. Per part de l'ACM hi ha assistit l'alcaldessa de Maçanet de Cabrenys i vicepresidenta, Mercè Bosch, que ha celebrat l'acord de gratuïtat: "Celebrem que el Govern hagi ampliat i impulsat noves vies de finançament en les places d'educació de cicle infantil, que inicia el camí per incoporar tot el cicle en els propers anys". Bosch ha recordat que des de fa anys el municipalisme català apostava per aquesta via a través d'escoles bressol de titularitat municipal: "Volem que aquesta aposta vagi acompanyada amb plena coresponsabilitat a l'hora de prendre decisions. Valorem com a positiu els esforços que tant el departament com els ens locals hem fet les darreres setmanes per arribar a un document de consens que incorpori solucions als neguits que des de l'àmbit local s'han traslladat al departament", ha destacat. També ha afegit que es vol donar "estabilitat, continuïtat, qualitat i finançament adequat" a l'acord signat i ha destacat la comissió de seguiment que servirà com a "espai permanent per garantir el correcte compliment de l'acord".
L'acord marc preveu que la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Educació, assumeixi la part del cost que havien de pagar fins ara les famílies. Fins ara, la Generalitat pagava un terç del cost, els ajuntaments un altre terç i les famílies el terç restant. Per tant, a partir d'ara la Generalitat assumirà també els 1.600 euros per curs i alumne de les famílies, fins a un total de 3.200. Les aportacions s'han calculat en base al càlcul mitjà del cost de la plaça en les llars públiques. El Departament també assumirà la part del cost del servei d'escolarització que paguen les famílies en el primer cicle de l'etapa d'educació infantil en els centres públics. Però les famílies sí que hauran d'abonar serveis complementaris, com poden ser el menjador o l'acollida.
També planteja que gràcies als fons europeus es puguin crear noves places públiques d'escola bressol per cobrir la demanda. La Conselleria calcula que es podrien crear fins a 10.000 places de 0 a 3 anys noves en tres anys. A Catalunya hi ha actualment 556 ajuntaments que tenen llars d'infants públiques, mentre que també n'hi ha 718 de privades (seran subvencionades amb 800 euros per curs i alumne). El Conseller d'Educació, Josep González Cambray, ha destacat que l'acord potencia la igualtat d'oportunitats en una etapa que "considerem de vital importància ,on l'infant i les famílies han d'assistir, pooder anar a les escoles bressol sense barreres econòmiques". I ha afegit que és una mesura "que té beneficis pedagògics per l'alumnat, facilita la conciliació laboral i familiar i la igualtat d'oportunitats i equitat". Ha qualificat l'acord "d'històric i de país".
L'acord també planteja la creació d'una comissió de control i seguiment que servirà per vetllar pel compliment de l'acord marc, per revisar i acordar el finançament en els casos que s'acrediti un cost d'escolarització superior als 1.600 euros fixats, fer un seguiment de la creació de noves places, i treballar pel desplegament del finançament del primer i segon curs del primer cicle d'educació infantil.
Aquí podeu consultar l'ACORD SIGNAT ENTRE DEPARTAMENT D'EDUCACIÓ I ENTITATS MUNICIPALISTES