IniciActualitat › L’ACM signa l’acord nacional per a l’A...

L’ACM signa l’acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya per impulsar un futur més sostenible al país

21 febrer de 2020

El vicepresident de l’Àmbit de Territori i Sostenibilitat de l’ACM i alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, ha signat aquest divendres al matí l'acord nacional per a l'Agenda 2030 a Catalunya, aprovat pel Govern català. L’ACM s’hi adhereix i es compromet a impulsar l’Aliança Catalunya 2030 aportant diferents compromisos per potenciar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). A l’acte també hi ha participat el secretari general adjunt, Sergi Penedès.

Tot i que solen estar liderats pels estats, és important la implicació dels governs regionals i locals per enfortir i complementar la tasca dels propis estats o de les Nacions Unides a l’hora de d’aportar dades rellevants i fomentar el seu desplegament i avaluació. Des de l’ACM es destaca l’oportunitat de “treballar de forma conjunta, transversal i responsable” amb la resta de consignataris per generar sinergies per fer de Catalunya i el món un lloc millor el 2030.

Així, des de l’ACM es farà una crida a tots els ajuntaments associats per adoptar com a propis aquests compromisos. Al mateix temps, l’ACM ha incorporat com a pròpia l’Agenda 2030 i en el seu Pla de Mandat 2020-2024, aprovat en l’Assemblea del passat 14 de febrer, contempla un objectiu específic sobre la implementació dels ODS i l’Agenda 2030.

Una trentena d'organitzacions s'han adherit aquest divendres a l'acord nacional per a l'Agenda 2030. Aquest compromís constitueix un "pacte de país" i suposa el tret de sortida de l'Aliança Catalunya 2030, constituïda com a "resposta col·lectiva" per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), reconeguts per les Nacions Unides el 2015. La signatura de l'acord ha estat encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i ha comptat amb la presència del vicepresident, Pere Aragonès, i el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch.

Cal recordar que l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 amb l’objectiu d’estimular l’acció en 5 esferes d’importància crítica: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i el partenariat. L'Agenda 2030 conté 17 objectius globals i 169 fites associades a assolir en l’horitzó de l’any 2030. Aquests 17 objectius són anomenats Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS). El Pla per al a implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya inclou més de 900 compromisos i és un instrument de planificació dinàmic i que vol contribuir a incrementar la coherència de polítiques publiques.