IniciActualitat › L’ACM visita la Mancomunitat de Municipis ...

L’ACM visita la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa per conèixer la gestió i reaprofitament forestal

19 juny de 2018

Una delegació de l’ACM, encapçalada pel seu secretari general, Marc Pifarré, ha conegut aquest dilluns l’experiència de gestió de boscos i aprofitament de biomassa que realitza la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa.

La visita s’ha realitzat amb tènics del Gabinet d’Estudis de l’ACM, l’alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu, l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, i el director del Centre tecnològic i forestal de Catalunya, Antoni Rodríguez, que han seguit les explicacions de l'enginyer forestal del Departament d'Agricultura, Miguel Àngel. L’objectiu de la visita era conèixer el procés que fa la Mancomunitat, que aglutina set municipis de l’Alt Berguedà, per optimitzar la gestió dels boscos de titularitat pública i el consum posterior de biomassa que fan els equipaments públics de la zona, com poden ser escoles, piscines, pavellons o centres administratius.

La Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa gestiona 12 calderes de 32 instal·lacions públiques locals. Anualment, explota 18.000 tones de biomassa procedent de les masses forestals amb l’objectiu de rendibilitzar aquest patrimoni natural, crear nous llocs de treball i un model sostenible de gestió dels boscos. Aquesta Mancomunitat, a més, està construint un ‘district heating’ per donar energia o calor a diferents empreses del polígon industrial Valldan de Berga.

La Central de Compres de l’ACM va aprovar el 2017 la licitació de calderes de biomassa i altres serveis associats, que pretén tenir adjudicada a finals del 2018 per promoure polítiques ambientals per als ens locals de Catalunya.