IniciActualitat › Activem l’Observatori de Finances Locals, ...

Activem l’Observatori de Finances Locals, un espai interactiu per conèixer el problema endèmic de les finances dels ens locals

22 octubre de 2024

L’Associació Catalana de Municipis ha activat l’Observatori de Finances Locals. Es tracta d’un espai web interactiu, encarregat a l’empresa de dades “POLIS”, que integra un seguit de treballs amb dades per entendre el problema endèmic de les finances dels ens locals on es presenten objectivament els problemes sobrevinguts a causa de la conjuntura macroeconòmica global o per mesures impulsades per altres administracions (estatal) que han impactat negativament en les seves finances. Una de les prioritats del mandat és obrir de nou el debat sobre el finançament local i les propostes que se’n derivin per intentar solucionar un mal endèmic que arrosseguem degut a un sistema injust per als municipis.

La presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, ha destacat que “l'any 2024 celebrem dues dècades des que el sistema de finançament local actual va entrar en vigor. Des de l'ACM, creiem fermament que aquest model ja no respon a les necessitats reals dels municipis, especialment en un context de complexitat econòmica, fiscal i de restriccions pressupostàries i increments dels serveis prestats per part del món local”. I ha afegit que a través de l’Observatori de Finances Locals “les dades mostren clarament que aquest sistema castiga el món local, obligant-nos a fer front a dificultats que impacten directament en el dia a dia dels nostres veïns i veïnes sense tenir els recursos adients per fer-hi front”.

Per la seva banda, el vicepresident primer de l’ACM, Jaume Oliveras, ha afirmat que “per un nou finançament dels ens locals, necessitem dades i aquest Observatori les aporta de forma clara i concisa”. Paral·lelament a aquest Observatori, l’altra pota que “hem encomanat a un grup d’experts, una nova proposta de finançament, per tal de consensuar-lo amb altres entitats municipalistes i grups parlamentaris, tant d’aquí al Parlament com del Congrés dels diputats”. Oliveras ha reiterat que “aquest Observatori, no només ha de servir per reivindicar la necessitat d’un nou finançament, sinó també per fer pedagogia a la ciutadania d’on van a parar els impostos que paguen”.

L’Observatori ja es va presentar el passat 17 de setembre internament durant el Comitè Executiu als alcaldes i alcaldesses que formen part de l’executiva. Tal com es va exposar, l’Observatori permet veure l’evolució financera dels municipis catalans en els darrers deu anys. En aquest sentit, hi ha dades relatives als romanents municipals, l’impacte de la reforma de l’impost de la plusvalua, els superàvits municipals, els costos energètics i de subministraments als municipis, o les transferències als ens locals, entre d’altres temes. De cada àmbit analitzat es pot consultar un resum global, així com la situació de cada municipi o les dades agregades per tipus d’administració o tipologies de municipis (mida, regió, característiques…).

A través de l’Observatori de Finances Locals, per exemple, es pot veure com la reforma de l’impost de plusvalua ha impactat negativament en les finances municipals. Una de les conclusions és que, a dia d’avui, els ajuntaments recapten tres vegades menys diners provinents d’aquest impost que havia estat el segon més important, sense que el govern espanyol hagi pres cap mesura compensatòria pels ajuntaments. Per posar un altre exemple, si ens fixem en els romanents municipals, es demostra el bon ús que n’han fet els ajuntaments podent mantenir el nivell i la qualitat dels serveis als ciutadans, malgrat contextos desfavorables com la pandèmia de la Covid.

Totes aquestes dades econòmiques es poden visualitzar a l’Observatori de Finances Locals i també es poden trobar relatives a cada municipi concret. És, per tant, una eina útil perquè cada ajuntament conegui la seva evolució econòmica i pugui trobar similituds o diferències amb altres municipis de les seves característiques, dimensions o població. Totes aquestes dades podran ser consultades i desgranades per municipis a través del portal web: https://financeslocals.acm.cat/

Per un nou model de finançament local

L’Observatori de Finances Locals forma part del treball que des de fa uns mesos ha iniciat l’Associació Catalana de Municipis per afrontar la necessària reforma i millora del finançament dels ens locals. I pretén ser una eina més per reclamar una nova proposta de reforma. Des del passat mes de febrer, i coordinat per l’àrea de la vicepresidència primera, l’Associació Catalana de Municipis va encarregar un estudi a un grup d’experts perquè redactin una proposta en forma de document per a un nou sistema de finançament local.

En aquest sentit, al voltant d’aquestes dues iniciatives l’ACM ha estructurat dos àmbits, un de polític i un altre de tècnic. La comissió política està encapçalada per la presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, i pel vicepresident primer, Jaume Oliveras, que han de liderar el consens del document final amb una proposta unitària amb la Federació de Municipis de Catalunya, i aportar recomanacions a la comissió tècnica.

Aquesta comissió tècnica serà l’encarregada de supervisar i coordinar els treballs dels documents, que s’alineïn amb els objectius de l’entitat i compleixin amb els requisits de qualitat i temps. Les dues comissions treballaran per posar sobre la taula una proposta pròpia del municipalisme català que signifiqui un nou finançament que sigui just i suficient en el temps per garantir els recursos per dur a terme les pròpies competències i, alhora, evitar l’assumpció de noves competències impròpies no finançades.

Des de l’ACM, es considera essencial i clau millorar el finançament dels ens locals, com a part indispensable per poder prestar uns serveis públics de qualitat i universals a tots els ciutadans. Sempre tenint present una de les màximes de l’entitat municipalista, que visquis on visquis i independentment del nombre d’habitants, tots els municipis puguin oferir els mateixos serveis i els ciutadans tinguin les mateixes oportunitats de progrés i desenvolupament econòmic i social.