
-
Lluís Soler: “El clam municipalista per tal de poder disposar dels superàvits i romanents de tresoreria, és unànime. Els recursos de la ciutadania han d’anar destinats, urgentment, a la reactivació socioeconòmica”
-
L’ACM segueix prioritzant els serveis als municipis de la Selva, ja sigui a través d’accions formatives, atenció i assessorament o la Central de Compres on 31 ens adquireixen productes i serveis
Nova trobada territorial telemàtica dels representants de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) amb alcaldes i alcaldesses catalans. Aquest dijous al migdia, el president de l’ACM, Lluís Soler i la secretària general, Joan Ortega, han participat telemàticament al consell d’alcaldes de La Selva, presidit per l’alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu. La trobada ha servit per compartir impressions, inquietuds i propostes referents a la gestió durant i, sobretot, després de l’emergència sanitària, social i econòmica.
En la reunió s’han abordat les preocupacions dels diferents representants de la comarca. De fet, l’ACM ja ha realitzat trobades amb més de 250 alcaldes i alcaldesses del territori durant les últimes setmanes per copsar com s’ha d’afrontar la reactivació social i econòmica del país des de la proximitats dels ens locals.
El president de l’ACM, Lluís Soler, destaca que “constatem que hi ha força preocupació entre els alcaldes i alcaldesses per l’enorme esforç de gestió, humà i econòmic que han realitzat els municipis aquests últims mesos. El clam municipalista per tal de poder disposar dels superàvits i romanents de tresoreria, és unànime. Els recursos de la ciutadania han d’anar destinats, urgentment, a la reactivació socioeconòmica”.
L’ACM ha donat suport, atenció i assessorament als municipis catalans durant la crisi sanitària i pretén seguir implicat en facilitar el dia a dia dels ens locals catalans. Per aquest motiu, ja fa setmanes que va començar a reorientar el Pla de Mandat 2020-2024 per centrar esforços a curt termini en prioritzar el suport als municipis a través de nous serveis d’assessorament a través d’oficines tècniques en matèria de gestió territorial, econòmica o contractació pública.
Durant la trobada també s’ha posat sobre la taula les problemàtiques relatives al servei de menjador escolar i transport escolar. En aquest sentit, alguns municipis de La Selva ja han plantejat l’opció de municipalitzar el servei de menjador escolar de cara al curs 2020-2021. L’ACM és conscient que és una de les qüestions que més preocupen als consells comarcals catalans i que cal plantejar nous models de gestió.
A nivell de serveis diversos ens locals de la comarca de La Selva han rebut assessorament jurídic i tècnic durant aquest 2020 a través de l’ACM amb consultes relatives a normativa, gestió de la Covid-19 i 48 tècnics i electes de la comarca han participat en accions formatives plantejades des de l’entitat municipalista. Cal destacar que un 96% dels 26 municipis de la Selva són usuaris de la Central de Compres de l’ACM, que ofereix l’opció de contractar 14 productes i serveis de forma agregada, estalviant procediments i amb avantatges econòmics. Els productes més usats són:
- el subministrament elèctric
- les diferents pòlisses d’assegurances
- l’adquisició de paper d’oficina i equips d’impressió.
Un total de 31 ens en fan ús (25 ajuntaments, el Consell Comarcal i 5 ens depenents). A més durant la gestió de l’emergència de la Covid-19, l’ACM va lliurar gratuïtament als municipis de la comarca:
- 570 mascaretes tèxtils
- 2.880 mascaretes quirúrgiques
- 5.760 guants
- 140 mascaretes FFP2.
- I també va afavorir la compra agregada de 3.040 mascaretes FFP2.
La trobada s’emmarca en la campanya “Reactivem Catalunya” que seguirà amb més trobades virtuals amb alcaldes i alcaldesses de la resta de comarques catalanes.