IniciActualitat › Analitzem els efectes de la nul·litat del p...

Analitzem els efectes de la nul·litat del planejament urbanístic

07 juny de 2017

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques ha celebrat aquest matí una jornada per tractar els efectes de la nul·litat del planejament urbanístic en l’activitat municipal. Una problemàtica que afecta a molts pobles i ciutats de Catalunya. 

Darrerament molts municipis de Catalunya han estat testimonis de com el seu planejament urbanístic ha estat declarat nul pels tribunals per causes diverses, que van des de vicis materials o de fons a simples vicis formals. 

Una de les raons és el fet que la hiperactivitat urbanística de fa unes dècades va propiciar ordenacions precipitades o mancades d’un mínim de racionalitat. La declaració judicial de nul·litat no es circumscriu al propi pla sinó que produeix efectes més enllà, afectant el planejament de desenvolupament i els actes aplicatius dictats a la seva empara i provocant indirectament la reviviscència del planejament vigent amb anterioritat. 

Aquests aspectes generen una forta situació d’inseguretat jurídica que els ajuntaments han de saber gestionar per evitar danys majors. Per aquest motiu, la jornada celebrada a la seu del banc Sabadell tenia per finalitat analitzar des d’una perspectiva eminentment pràctica quins són els efectes que la declaració judicial de nul·litat dels instruments de planejament genera en diversos àmbits de l’activitat municipal, incidint especialment en l’ordenació urbanística, la responsabilitat patrimonial, la publicitat registral dels actes de naturalesa urbanística i els efectes fiscals, sense oblidar la dificultat que comporta dur a terme l’execució judicial de les sentències anul·latòries.

La jornada, que ha comptat amb la presència d’una vuitantena de persones, ha estat inaugurada per la Dra. Judith Gifreu, representant de l’ACM i directora de la Càtedra Enric Prat de la Riba, Xavier Garcia, representant del banc Sabadell i Martí bassols Catedràtic de Dret Administratiu.