
L’Associació Catalana de Municipis ha posat en marca un nou seminari per tal que els gestors d’emergències socials es dotin de nous instruments per a la intervenció immediata en casos d’emergència extrema.
L’ONU assenyala en el marc de Sendai per a la reducció de risc de desastres 2015-2030, que les situacions de risc social (pobresa, maltractament, abandonament, etc.) s’incrementen més ràpidament del que es redueixen les situacions de desigualtat i exclusió. Les conseqüències d’aquest fet, són noves situacions de perill i un augment de les pèrdues relacionades amb desastres amb fort impacte especialment a nivell local.
Des de l’ACM es considera que davant aquesta situació, cal incidir en la mitigació del risc social (prevenció) i alhora dotar-se d’instruments, tècniques i estratègies que permetin la intervenció immediata des de la perspectiva de les capacitats de les persones, de les comunitats i dels sistemes per a sobreposar-se a les experiències vitals adverses.
El seminari que s’ha posat en marxa avui i que es previst que es dugui a terme el dia 5, 12, 19 i 26 de maig, pretén dotar als alumnes dels coneixements legals i les competències dels ens locals davant una situació d’emergència social; conèixer els operadors en emergències i les àrees competencials; identificar els indicadors i variables d’avaluació de la situació d’emergència i saber valorar la importància de la gestió de la informació i de la comunicació.
El seminari és impartit per Isabel Ferrer. Graduada en Treball Social (Ramón LLull). Diplomada en salut mental en situacions de violència política i catàstrofes per la Complutense de Madrid. Noemi Sans. Llicenciada en Ciencies de l’Educació. Màster en Protecció Civil i Gestió d’Emergències i Beatriz Madrid: Llicenciada en Psicologia. Capacitació en intervenció psicològica en emergències i desastres i cap de torn del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona