Aquest dijous 26 de setembre la Fundació Municipalista d’Impuls Territorial de l’ACM, a través de la seva Oficina de Transformació Comunitària (OTC-FMIT), ha organitzat una jornada formativa per explicar les noves convocatòries d’ajuts publicades per l’IDAE per incentivar la transició energètica. Es tracta de les convocatòries IMPLEMENTA que impulsen projectes singulars de comunitats energètiques, i PROJECTES INNOVADORS, destinada a l’execució de projectes específics per incrementar la capacitat de potència renovable, l’emmagatzematge, i les instal·lacions tèrmiques renovables. Aquesta darrera inclou una línia de programa específica (el programa 4) per als projectes innovadors d’autoconsum col·lectiu.
La jornada ha comptat amb més de 150 inscrits, més d'un centenar dels quals l'han seguit en directe ja fos de forma virtual com presencial a la seu de l'ACM. Estava organitzada per l’OTC-FMIT, com a coordinadora de la xarxa d’oficines OTC de Catalunya, promoguda per l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi Energètic del Ministeri de Transició Energètica i Repte Demogràfic). Aquestes oficines tenen com a objectiu acompanyar les iniciatives de canvi de model energètic, impulsant noves figures de transició, com les comunitats energètiques.
Si ens referim a les noves convocatòries, aquestes s’emmarquen en les polítiques comunes de desenvolupament econòmic i sostenible de la UE, concretament dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència definit per l’Estat espanyol i aprovat per la Comissió Europea. Un dels eixos vertebradors d’aquest pla és precisament la descarbonització, cosa que implica una transició de l’ús de fonts fòssils ccap a l’ús d’energies netes. Entre els aspectes que implica aquesta transició hi ha la promoció de noves figures i actors, com les comunitats energètiques, que són definides com un actor clau en el mateix programa. Les comunitats energètiques impulsen l’autoconsum, l’emmagatzematge, la gestió de la demanda i l’execució de projectes d’energies renovables a través de diferents tecnologies i serveis complementaris, com ara instal·lacions tèrmiques renovables, eficiència energètica i mobilitat sostenible. Aquesta variabilitat de projectes i serveis de les comunitats energètiques és el que fa que les convocatòries es defineixin com a projectes multi-components. La participació de la ciutadania, les pimes i les entitats locals, com a actors de les comunitats energètiques, poden aportar un valor afegit a aquests projectes, ja que es fonamenten en el consens i l’impuls local, garantint així una millor integració, acceptació i distribució.
En aquest context, s’han creat aquestes noves convocatòries: la 5a i 6a d’incentius per a projectes singulars de comunitats energètiques (CE IMPLEMENTA). La 5a és per a inversions inferiors a un milió d'euros, i la 6a per a inversions superiors a un milió d'euros. L’obertura es va realitzar el passat 19 de setembre i romandrà oberta fins al 31 d’octubre. Paral·lelament, també s’obre la convocatòria de Projectes Innovadors per impulsar projectes innovadors d’energies renovables, emmagatzematge i instal·lacions tèrmiques renovables, que estarà disponible del 30 de setembre al 18 de novembre.
Els ponents que han participat a la jornada han estat Laura Presicce, professora lectora de Dret Administratiu de la UOC, que ha presentat la ponència Transició energètica al món local: el paper de les comunitats energètiques i el nou dret al consum d’energia compartida. Tot seguit, Rodrigo Gil, tècnic de l’àrea de CE de l’IDAE, ha presentat les convocatòries del CE IMPLEMENTA. Més tard, Joan Herrera, advocat especialitzat en Dret Ambiental i soci de Samso, ha abordat els aspectes jurídics més rellevants del CE IMPLEMENTA i, finalment, Jorge Andrey, advocat especialitzat en Dret de l’energia i soci Samso, ha analitzat els aspectes jurídics més rellevants de la convocatòria de Projectes Innovadors. La inauguració ha anat a càrrec del secretari general adjunt i director de la FMIT, Sergi Penedès.
Des de l’OTC-FMIT de l’ACM volem acompanyar també els ajuntaments que estan impulsant instal·lacions a través de les comunitats energètiques locals i ajudar-los a resoldre aspectes tècnics i jurídics, així com facilitar la tramitació per a l’obtenció dels ajuts.
PRESENTACIONS EXPOSADES
- Presentació 'El paper de les comunitats energètiques i el nou dret al consum d’energia compartida' (Laura Presicce): DOCUMENT
- Presentació del programa CE Implementa: líneas generales de la nueva orden de bases y las convocatorias (Rodrigo Gil): DOCUMENT
- Presentació de Joan Herrera sobre Aspectes jurídics de les convocatòries Implementa i complementàriament la convocatòria de projectes Innovadors: DOCUMENT
- Presentació de Jorge Andrey sobre Aspectes jurídics de les convocatòries Implementa i complementàriament la convocatòria de projectes Innovadors: DOCUMENT