IniciActualitat › La Central de Compres de l’ACM reuneix a G...

La Central de Compres de l’ACM reuneix a Granollers 70 tècnics locals per parlar de contractació local i com ser més àgil i transparents

19 març de 2019

Segona sessió territorial de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques  per parlar de contractació a l’administració local. Aquestes sessions, que recorreran tot Catalunya, van dirigides especialment a responsables d’àrees de contractació i compres dels ens locals catalans amb la voluntat de compartir inquietuds, estratègies i dubtes, un any després de la vigència de la Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP).

Aquesta sessió s’ha fet a Granollers ha reunit més de 70 tècnics de les comarques de l’Alt Penedès, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental. El secretari general de l'ACM, Albert Batalla, en la inauguració de la sessió ha destacat que aquest tipus de sessions "reforcen el contacte entre responsables de compres i contractació i permet compartir bones pràctiques i resoldre problemàtiques que puguin sorgir".

La sessió ha servit per tractar aspectes com els procediments dels contractes menors amb la participació de la Secretària de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, Maria del Carmen Gómez. També s’ha parlat de pautes en l’elaboració del plec per a l’execució del contracte i de la implementació de clàusules socials i mediambientals amb la cap de compres i contractacions de l’Ajuntament de Mataró, Immaculada Pruna, i dels criteris i subcriteris d’adjudicació amb la cap de l’Àrea de contractació del Consorci Localret, Joan Bosch. Les sessions es basen, precisament, en un intercanvi d’experiències i bones pràctiques dels governs locals del país.

La responsable d’estudis i contractació de l’ACM, Jordina Moltó, ha exposat les modificacions dels contractes dels acords marc de la Central de Compres en base a la LCSP, i el consultor Isidre Virgili i el responsable de formació de l’ACM, Carles Bassaganya, han destacat els principals canvis que la LCSP ha suposat pels òrgans de contractació locals, en aquest any de vigència de la Llei de Contractes.

Està previst que es facin sessions territorialitzades fins a mitjans del mes d’abril.

 

152 municipis de les Comarques de Barcelona utilitzen la Central de Compres de l’ACM

Un 95% dels 160 municipis de les comarques properes a l’Àrea Metropolitana, compresa per les comarques de l’Alt Penedès, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental, adquireixen productes i serveis de la Central de Compres de l’ACM. Cal destacar que el 100%, és a dir tot els municipis, del Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental en fa ús.

En aquestes comarques s’utilitzen aquests productes i serveis:

 • Assegurances: 149 (nº municipis)
 • Electricitat: 193
 • Gas: 109
 • Vehicles: 104
 • Equips d’impressió: 78
 • Paper: 81
 • Màquines tècniques: 31
 • Equips informàtics: 66
 • Vídeoactes:34
 • Ascensors: 43
 • Desfibril·ladors: 39

Actualment ofereix 12 productes a més d’un miler d’ens de tot Catalunya. Pel que fa als ajuntaments, 815 compren algun producte o servei com electricitat, gas, assegurances, equips informàtics, mobilitat sostenible, equips d’impressió, maquinària tècnica, paper, vídeoactes, desfibril·ladors i ascensors. L’últim servei que s’ha incorporat és el de subministrament de parcs infantils i mobiliari urbà.

Els ens que compren alguna producte o servei a través de la Central de compres del món local s’asseguren que compleixen amb la Llei de Contractes, aconseguint màxima seguretat jurídica, estalvi de procediments i agilitat, i al mateix temps estalvis econòmics pel fet de comprar de forma agregada.

L’objectiu principal de la Central de compres és que tots els Municipis disposin dels mateixos preus i condicions, siguin petits o grans.

Ús de la Central de Compres per comarques

Alt Penedès: En aquesta comarca 25 municipis de 27 (92,59%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals) és el següent: 12 ens locals contracten el servei d’assegurances, 29 compren electricitat, 4 Gas, 7 vehicles, 2 equips d’impressió, 10 paper d’oficina, 5 màquines tècniques, 4 equips informàtics, 1 sistema de vídeoactes, 6 ascensors i 8 desfibril·ladors.

Baix Llobregat: En aquesta comarca 27 municipis de 30 (90%) contracten a través la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals) és el següent: 23 del servei d’assegurances, 34 compren electricitat, 14 Gas, 24 vehicles, 17 equips d’impressió, 20 paper d’oficina, 8 màquines tècniques, 13 equips informàtics, 7 sistema de vídeoactes, 10 ascensors i 8 desfibril·ladors.

Barcelonès: En aquesta comarca 2 municipis de 5 (40%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent:  8 del servei d’assegurances, 13 compren electricitat, 14 Gas, 5 vehicles, 10 equips d’impressió, 1 paper d’oficina, 8 equips informàtics, 2 sistema de vídeoactes i 2 desfibril·ladors.

Garraf: En aquesta comarca 6 municipis de 6 (100%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent:  7 del servei d’assegurances, 9 compren electricitat, 5 gas, 4 vehicles, 7 equips d’impressió, 3 paper d’oficina, 6 equips informàtics, 1 sistema de vídeoactes, 2 ascensors i 3 desfibril·ladors.

Maresme: En aquesta comarca 30 municipis de 30 (100%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent:  36 del servei d’assegurances, 37 compren electricitat, 32 Gas, 24 vehicles, 11 equips d’impressió, 9 paper d’oficina, 4 màquines tècniques, 13 equips informàtics, 10 sistema de vídeoactes, 7 ascensors i 8 desfibril·ladors.

Vallès Occidental: En aquesta comarca 23 municipis de 23 (100%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent: 24 del servei d’assegurances, 26 compren electricitat, 22 gas, 20 vehicles, 13 equips d’impressió, 11 paper d’oficina, 7 màquines tècniques, 11 equips informàtics, 4 sistema de vídeoactes, 8 ascensors i 5 desfibril·ladors.

Vallès Oriental: En aquesta comarca 39 municipis de 39 (100%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent: 39 del servei d’assegurances, 45 compren electricitat, 18 gas, 20 vehicles, 18 equips d’impressió, 27 paper d’oficina, 7 màquines tècniques, 11 equips informàtics, 9 sistema de vídeoactes, 10 ascensors i 5 desfibril·ladors.

Localització