
L’Associació Catalana de Municipis ha posat en marxa una nova jornada per dissenyar un programa de Compliance penal com a mecanisme d’exoneració de la responsabilitat penal en l’àmbit del sector públic local.
La necessitat de garantir que no ha existit una omissió o un exercici negligent o insuficient de les funcions de vigilància i supervisió està portant molts ajuntaments i societats mercantils públiques a dotar-se d’un programa d’ètica i compliment normatiu i de prevenció de delictes (corporate compliance) com a formula d’exoneració de la responsabilitat penal, en cas de detectar-se irregularitats constitutives de delicte.
Aquests models de prevenció han d’incloure, entre d’altres elements, la identificació dels sectors d’activitat en què es poden cometre actuacions delictives (mapa de riscos delictuals), l’establiment de protocols i codis de conducta per l’adopció i execució d’acords municipals i la implementació d’un règim sancionador-disciplinari en el supòsit d’incompliment.
Un àmbit especialment conflictiu és el de la contractació pública. Cal recordar que les directives 2014/23/UE, 2014/24/UE i 2014/25/UE sobre adjudicació de contractes de concessió, contractació pública i contractació en els sectors de l’aigua, l’energia, els transports i els serveis postals obliguen els licitadors a demostrar la implementació de programes eficaços de compliance amb l’objectiu de prevenir i lluitar contra la corrupció, les activitats delictives i les distorsions de la competència.
“Aquests tipus de jornades es realitzen per ajudar-nos a ser millors servidors públics” ha explicat el president de l’ACM, Miquel Buch durant la inauguració de la jornada on ha destacat la importància d’establir protocols i codis de conducte per assegurar el bon funcionament de l’administració pública.
Al llarg del matí, més d’una cinquantena de persones han assistit a la jornada que ha comptat amb la presència de ponents com el magistrat de la Secció de l’Audiència de Barcelona, Santiago Vidal; Josep Cubells, advocat penalista; Carles Almeida, magistrat de l’audiència de Barcelona, Xavier Melero, advocat penalista, i Haidé Costa i Fruitós Richarte, advocats especialistes en Compliance penal.
Durant el matí s’han tractat aspectes com la responsabilitat penal de les persones jurídiques, l’afectació de la responsabilitat penal de les persones jurídiques en l’àmbit local, els tipus delictius més comuns a l’administració pública local, les circumstàncies atenuants de la responsabilitat penal de les persones jurídiques i la formulació pràctica d’un model de prevenció de riscos penals.