IniciActualitat › Coneixem el projecte d'instal·lacions ...

Coneixem el projecte d'instal·lacions fotovoltaiques flotants impulsat pel Govern balear

16 juliol de 2025

El passat 1 de juliol, el secretari adjunt de l’ACM, Sergi Penedès, i la tècnica responsable d’assessorament energètic de l’ACM, Marta Marsó, es van desplaçar a Mallorca per conèixer de prop el projecte d’instal·lacions fotovoltaiques flotants impulsat pel Govern Balear.

Aquestes instal·lacions generen energia renovable sense ocupar sòl, ja que aprofiten les basses de reg existents. Alhora, contribueixen a reduir l’evaporació de l’aigua, fet que les fa especialment interessants en zones agrícoles i regions amb estrès hídric. A més, la refrigeració que proporciona la làmina d’aigua millora el rendiment energètic dels panells solars. Per tot això, es tracta d’una tecnologia amb grans possibilitats, que permet reduir l’ús de recursos naturals (tant hídrics com de sòl) i alhora generar energia neta, contribuint a la descarbonització del sistema energètic.

A diferència de les instal·lacions fotovoltaiques convencionals, aquestes es sostenen sobre una estructura flotant ancorada a l’exterior de la bassa mitjançant un sistema de cordes flexibles i suports fixes. El sistema, de caràcter modular i adaptable, ha de poder ajustar-se a les fluctuacions del nivell de l’aigua i estar dissenyat tenint en compte les càrregues de vent i altres possibles condicions climàtiques adverses, com l’acumulació de neu o calamarsa. També és fonamental considerar les propietats físiques i químiques de l’aigua on s’instal·laran.

L’energia generada pels panells es transporta mitjançant cables protegits dins de tubs especials fins a una caseta situada fora de la bassa, on s’instal·la l’inversor que transforma l’energia contínua en energia alterna, per tal de poder injectar-la a la xarxa un cop s’hagi elevat la tensió mitjançant una central de transformació. En el cas de les instal·lacions a les Balears, tota l’energia generada s’injectarà a la xarxa. Paral·lelament, per cobrir els consums energètics dels sistemes de bombeig del reg, s’ha optat per instal·lacions.

El projecte, conegut com a Pla de Solarització de les basses de reg, preveu la implementació d’aquest tipus d’instal·lacions en un total de nou basses de les Illes Balears. Actualment, ja hi ha les primeres en funcionament, com les de Capdepera, el Congrés i Santa Maria del Camí. Es preveu que el conjunt de totes les instal·lacions generi l’energia suficient per cobrir la demanda d’una població equivalent a 10.000 habitants. En aquestes basses s’han utilitzat dues tecnologies diferents de sistemes de flotació per tal de provar-ne l’adaptabilitat. A més, en una de les basses s’hi instal·larà una bateria d’emmagatzematge d’energia, per optimitzar el rendiment econòmic de l’energia injectada a la xarxa.

Paral·lelament, el projecte de solarització es complementa amb un Pla d’ambientalització de les basses, amb l’objectiu d’aprofitar la instal·lació solar per incrementar la biodiversitat dels ecosistemes adjacents.

Aquest pla inclou mesures com la instal·lació d’illes flotants amb vegetació, la creació de petites llacunes naturalitzades als marges, la instal·lació de caixes niu, la plantació de vegetació autòctona al voltant de les basses, la creació de corredors per a insectes mitjançant hotels d’insectes i plantes amb floració, la col·locació de refugis per a aus rapinyaires, tanques amb passos per a l’avifauna i xarxes de seguretat per facilitar l’entrada i sortida de la fauna.

L’objectiu de la visita ha estat conèixer de primera mà les possibilitats que ofereixen aquestes instal·lacions, amb la voluntat de compartir-ne els aprenentatges amb les administracions catalanes i impulsar-ne el desplegament al territori. Les potencialitats d’aquest sistema, sumades a l’elevat nombre de basses de reg existents als municipis catalans, el fan especialment interessant. La visita també ha permès conèixer el procediment de tramitació propi de les Balears i els terminis aproximats de legalització, amb l’objectiu de comparar-los amb els de Catalunya i poder fer-hi arribar propostes de millora.

Des de l’ACM, apostem per la transició energètica i donem suport a iniciatives que promoguin un ús més eficient i sostenible dels recursos naturals, com ara el sòl i l’aigua.