El passat 5 d’abril es va constituir a Olot, el Consell Assessor de Dinamització Econòmica, sota la presidència d’Alba Pérez, vicepresidenta de l’ACM responsable de l’àmbit. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde d’Olot, Josep Berga que va donar la benvinguda a tots als membres.
Aquest Consell Assessor té una composició equilibrada entre electes i tècnics i, alhora, garanteix la diversitat territorial, de gènere, política i de la diversitat d’administracions, representativa del treball en xarxa i de les concertacions territorials preexistents arreu del territori. Podem afirmar que el Consell disposa de molta expertesa acumulada i, alhora, molt compromís per fer-la útil, no només als presents sinó des de l’ACM al servei dels ens locals del país.
La reunió es va celebrar a la Garrotxa, per cert, una de les comarques capdavanteres en promoure la concertació territorial de les polítiques actives d’ocupació, i per això la directora del DinàmiG, Ariadna Villegas, va exposar de ben a prop el funcionament de l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa que disposa d’una trajectòria ben consolidada
Després de reflexionar sobre el context de canvi iniciat amb el desplegament de la Concertació Territorial al SOC, que es concreta amb la constitució dels vuit Consells Territorials a les vegueries, vam destacar que el lideratge de la concertació local recau en l’administració local i que s’haurà de dibuixar col·lectivament una estratègia territorial amb una proposta de concertació que ha de ser d’un mínim de quatre anys, prorrogable per a quatre anys més.
A la governança de la concertació territorial, a més de l’administració local i el SOC, hi han de ser representats UGT, CCOO, PIMEC, FOMENT, i si s’escau, altres agents institucionals i actors rellevants i arrelats per al desenvolupament socioeconòmic de cada territori de Catalunya, amb la finalitat de definir una estratègia territorial.
Recentment, s’ha publicat al DOGC l’ordre de bases per la qual es regula el procediment de reconeixement, renovació, modificació i funcionament de les estratègies territorials en relació amb la planificació i la implementació de les polítiques actives d’ocupació a Catalunya.
El Consell també va presentar les temàtiques més destacades que inclouen en els diversos subàmbits, així com els responsables de cadascun.
Pel que fa a les iniciatives d’Economia Circular compartirem en el marc del Pacte per la Moda Circular, l’impuls per generar eines per tal de facilitar una Campanya als municipis La Moda Circular et queda bé, que junt amb una jornada sobre el reciclatge del tèxtil i la Guia per a la contractació del servei de recollida i gestió de residus tèxtils, elaborada per l’Agència de Residus de Catalunya, ajudaran al compliment dels objectius europeus de reducció de residu tèxtil per al 2024. També en aquest àmbit es farà seguiment de l’Estratègia de Cogestió Marítima 2023-2026
Pel que fa a l’Àmbit de Comerç i Consum, es farà un especial seguiment de:
- Nou pla de Facilitació de l’Activitat Econòmica 2024-2028.
- Mercats de venda no sedentària.
- Desplegament de les APEUS.
- Pacte per a la Indústria.
Pel que fa a l’Àmbit de Turisme, es farà seguiment al Compromís Nacional per un Turisme Responsable, en el convenciment que el sector turístic a Catalunya està molt diversificat i que ben gestionat és també un sector que pot contribuir a l’equilibri territorial i a evitar el despoblament rural.
La vicepresidenta Alba Peréz va comunicar als membres del Consell que els responsables dels àmbits seran:
EMPRESA I OCUPACIÓ: Agnès Ferré, alcaldessa de La Bisbal del Penedès
COMERÇ CONSUM I INDÚSTRIA: Oriol Ribalta, alcalde de Sallent
TURISME: Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui