IniciActualitat › David Saldoni demana que s’aprovi d’una ...

David Saldoni demana que s’aprovi d’una vegada la llei electoral catalana

10 juny de 2015

L’alcalde en funcions de Sallent i President de la Comissió de Participació de l’ACM, David Saldoni, ha comparegut aquest dimecres 10 de juny al Parlament de Catalunya per mostrar el posicionament de l’ACM davant la proposta de la  nova Llei electoral de Catalunya. Saldoni ha reiterat que cal dotar Catalunya d’un nou marc normatiu electoral “sense més excuses”.

Des de l’ACM es valora molt positivament que la llei electoral incorpori la possibilitat que es pugui votar de forma anticipada, ja que “ajudarà a l’increment de participació. Actualment, el vot per correu no l’incentiva, ja que calen tràmits carregosos” assegurava Saldoni. Des de l’ACM es proposa que l'exercici del vot anticipat sigui obligatori en poblacions de més de 1.000 habitants i Consells Comarcals, i optatiu a la resta de municipis que compleixin els mínims que es fixin.
 
També es considera que la incorporació de la urna mòbil és una bona iniciativa que facilitarà el vot. Tot i això, des de l’ACM es demana fer un pas més i aprofundir en el vot electrònic, com a figura a consolidar en un futur, i que en algunes consultes municipals ja s’ha utilitzat amb èxit.
 
Des de l’entitat municipalista de referència a Catalunya, es valora també positivament que s'exerceixi control de les enquestes i sondejos per part de la Sindicatura Electoral de Catalunya, que serà l’òrgan que vetlli per la qualitat dels processos electorals.
 
Saldoni ha celebrat que el projecte de llei plantegi que no es puguin presentar candidatures de persones que no estiguin censades en la circumscripció del municipi on es vol ser elegit, i ho ha contraposat amb el que ha passat en les darreres eleccions municipals amb les anomenades “llistes fantasma” que considera que fan mal al sistema democràtic.
 
Finalment, l’alcalde de Sallent ha manifestat també que el projecte de llei determina la presència en els mitjans de comunicació públics de la Generalitat, però no determina el paper que poden tenir els mitjans de comunicació locals. “El projecte de llei hauria de determinar quin ha de ser el paper dels mitjans de comunicació al llarg d’una campanya electoral”, ha conclòs Saldoni.