
L’Associació Catalana de Municipis ha organitzat aquest divendres 14 de gener un debat municipalista per tractar un dels temes més rellevants en termes d'ocupació a les administracions locals: la Llei 20/2021 de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l'ocupació pública, una qüestió que ja es va debatre en una anterior jornada el 21 d'octubre de 2021.
El Debat s'ha ampliat amb una matinal centrada només en aquesta temàtica i que ha reunit més de 300 persones d'administracions locals catalanes, que es van inscriure per poder-lo seguir de forma telemàtica. El cap de l'Àrea de Formació, programes i publicacions de l'ACM, Francesc Iglesies, ha inaugurat el debat destacant que "cada vegada tenim més clar la forma d'actuar de les administracions locals" i que la jornada s'havia enfocat cap a la gestió pràctica dels processos que caldrà endegegar des de les administracions. "Els canvis normatius sempre ens obliguen a adaptar-nos i emprar les millors eines. Tots guanyarem en qualitat de servei i ha arribat l'hora de reduir la temporalitat. Passem del propòsit a l'acció", ha dit.
En la ponència inaugural el Dr. Xabier Boltaina, directiu públic de la Diputació de Barcelona i professor dels Estudis de Dret i Ciència Política a la UOC, s'ha centrat en analitzar com ha quedat el règim jurídic dels funcionaris interins i del personal laboral després de la reforma laboral realitzada a partir del Reial Decret-llei 32/2021 i la Llei 20/2021 de reducció de la temporalitat. Ha assenyalat que un dels conceptes que no modifica la Llei 20/2021 és el de la durada màxima de tres anys per a un funcionari interí amb plaça vacant. Segons Boltaina, aquest període de tres anys "possiblement ha passat a ser delimitador d'allò que es considera raonable. Per mi és un concepte erroni".
En una segona ponència, la professoar de dret administratiu de la Universidad de Castilla-La Mancha, Dra. Josefa Cantero, s'ha centrat precisament en la Llei 20/2021 i ha comentat que és una normativa que "afecta a moltes persones de l'administració pública i per igual a totes les administracions, deixant-les en una situació d'inseguretat jurídica".
A la segona part, el cap de l'Àrea de Recursos Humans, Ocupació i Emprenedoria de la Diputació de Tarragona i professor associat de dret administratiu de la URV, Àlex Grau, ha expressat que "el debat clau és fins a on poden arribar les bases d’una convocatòria a valorar l’experiència en el cos, escala o categoria. És una pregunta sense resposta clara".
La jornada s'ha tancat amb una taula rodona per parlar de l'estabilització del personal interí dels ens locals, on a banda dels dos ponents anteriors, també hi han pres part la cap de servei de Recursos Humans, Organització i Qualitat de l'Ajuntament de Salou i professora de dret administratiu de la URV, Dra. Inés Gil; la cap de l'Àrea d'Administració General de l'Ajuntament de Mataró i professora de dret administratiu de la UB, Laura Gómez; i la cap de Recursos Humans de l'Ajuntament de Castelldefels, Pilar Perancho.
Xavi Paz, vicepresident de l'ACM i alcalde de Molins de Rei, ha tancat el debat destacant que "tenim una situació que s'hauria d'haver resolt fa temps i hem d'enfortir les administracions i ser capaços de fer-ho ara. Estem en una situació d'extenuació i no serà fàcil".