IniciActualitat › Debatem sobre si Catalunya pot establir un n...

Debatem sobre si Catalunya pot establir un nou model de Règim Local i d'organització territorial

16 juliol de 2024

Aquest dimarts 16 de juliol, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha organitzat un debat municipalista titulat 'Drets històrics de Catalunya: una oportunitat per desplegar un model català de règim local i organització territorial'. L'esdeveniment tenia com a objectiu explorar i debatre les possibilitats que la referència als drets històrics que s'ha inclòs a la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local (LRBRL) ofereix per desenvolupar un model propi de règim local i d'organització territorial que s'ajusti a les necessitats i particularitats dels municipis catalans.

Aquesta iniciativa parteix de la introducció d'una nova Disposició Addicional Dissetena a la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local, segons l'article 128.9 del Reial decret llei 6/2023, de 19 de desembre, sota el títol 'Drets històrics de Catalunya'. La disposició estableix que les previsions de la LRBRL s'han d'aplicar respectant la posició singular de Catalunya en matèria de sistema institucional, així com les competències exclusives i compartides en règim local i organització territorial recollides a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Això obre la porta a un desplegament ambiciós de les competències establertes a l'Estatut d'Autonomia, més enllà de la lectura restrictiva que en va fer el Tribunal Constitucional.

A la inauguració del debat, Meritxell Budó, presidenta de l'ACM, ha destacat la rellevància d'aquesta iniciativa: "Aquest debat ens permetrà aprofundir en com els nostres drets històrics poden ser la clau per construir un model de govern local que respongui millor a les necessitats dels nostres ciutadans i ciutadanes. I hem d'aprofitar aquest nou context legal per poder aprovar la nova llei de governs i finances locals de Catalunya".

El vicepresident primer de l'ACM, Jaume Oliveras, ha afegit que és una oportunitat per entrar en el debat del règim local i, sobretot, de la hisenda local, però que "si els recursos continuen centralitzats serà molt difícil" i ha dit que "els mapes i els càlculs polítics a curt termini ens distorsionin el debat".L'esdeveniment pretenia posar les bases per parlar de qüestions com la millora de l'eficiència administrativa, la participació ciutadana i les polítiques públiques locals, basades en un nou model de règim local que millori la governança dels nostres municipis des de la proximitat i la participació activa de la ciutadania.

La jornada ha comptat amb una taula rodona amb la participació de destacades personalitats del món jurídic i administratiu: Francesc Homs, advocat, ponent de l'Estatut de Catalunya i membre de la comissió jurídica assessora de la Generalitat de Catalunya; Joan Ridao, director de l'Institut d'Estudis d'Autogovern, ponent de l'Estatut de Catalunya i membre de la comissió jurídica assessora de la Generalitat de Catalunya; Joan Anton Font, secretari de l'Ajuntament de Tarragona i doctor en Dret i professor de la Universitat Rovira i Virgili; i Albert Guilera, cap dels Serveis Jurídics de l'ACM, moderats pel cap de l'Àrea de Continguts de l'ACM, Lluís Corominas.