IniciActualitat › Debatem sobre els reptes de la mobilitat pos...

Debatem sobre els reptes de la mobilitat post-Covid en el marc de l'International Mobility Congress

21 setembre de 2021

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) és una de les entitats que ha coorganitzat i impulsat la primera edició de l'International Mobility Congress, que aquest 21 i 22 de setembre té lloc a Sitges. El certamen té per lema ‘Drive to innovation’ i busca ser un punt de trobada professional per entendre la nova mobilitat i fer front als Objectius de Desenvolupament Sostenible, utilitzant la innovació com a mecanisme per aconseguir-ho.

El vicepresident de l'ACM i alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, ha participat en la ponència 'Els reptes de la mobilitat a l’era post-COVID', introduint i moderant els diversos ponents per apuntar tendències i solucions aplicables avui a l’entorn local. Hi han participat José Dionisio, directiu de l’UITP (Associació internacinal de transport públic); Joan M. Bigas, director de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat a l’AMB; i Sebastián Court, secretari general d'ALAMYS. En la ponència, Sergi Pedret, ha destacat que "no poden crear un país de dues velocitats" en la gran transformació que suposa la mobilitat sostenible i ha remarcat que a Catalunya ja hi ha quasi 37.000 vehicles elèctrics, dels quals quasi 12.000 són turismes. José Dionisio ha destacat que estem davant una oportunitat per apostar pel transport públic i cal apostar més per infraestructures i serveis de transport públic. Joan M. Bigas ha explicat que el repte és veure com afectarà el teletreball i comerç electrònic als nous patrons de mobilitat, mentre que Sebastián Court ha destacat que els hàbits han canviat i estan generant canvis importants en la forma de moure's i que ens haurem d'acostumar a nous hàbits.

Pedret també ha remarcat el destacat rol que està tenint la Central de Compres de l'ACM per impulsar i reforçar la sostenibilitat en el món local. I és que des que al 2014 es va licitar el primer acord de vehicles, s'ha passat d'un protagonisme testimonial del vehicle elèctric (0,3%) a representar ja el 34,4% de vehicles (període 2018-2021) que adquireixen els municipis catalans. I que sumats al 21,7% de vehicles elèctrics, ja suposen més del 50% de les adquisicions que fan els ens locals en models que fomenten la mobilitat sostenible.

L’ACM, que compta amb un miler d’ens locals associats (940 d’ells són ajuntaments), està impulsant i reforçant la sostenibilitat al món local. Un dels eixos del pla de mandat de l’Associació és l’acció climàtica i la Central de Compres del món local també hi contribueix oferint energia 100% verda, que beneficia ja un 70% dels ens locals a través de l’acord marc de subministrament elèctric, juntament amb altres serveis com calderes de biomassa, enllumenat públic led o l'impus de l'energia elèctrica d'autconsum a través de plaques fotovoltaiques.