
Aquest cap de setmana, una delegació de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha participat en els actes commemoratius del 80è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, a Àustria. Els actes, organitzats per l’Amical de Mauthausen i la Diputació de Barcelona, han reunit representants municipals d’una trentena de municipis i consells comarcals de la demarcació de Barcelona.
La delegació de l’ACM ha estat representada per Alba Pérez, alcaldessa de Navarcles i vicepresidenta de l’ACM, i Albert Castells, alcalde de Vic i membre de l'executiu de l'entitat. Tots dos han volgut acompanyar i homenatjar les víctimes catalanes i europees del nazisme, així com mantenir viu el compromís del món local amb la memòria històrica i els valors democràtics. Alba Pérez ha destacat que “els ajuntaments tenim la responsabilitat de mantenir viva aquesta memòria col·lectiva i fer-la arribar a les generacions més joves. Només així podrem construir una societat més justa i lliure, que no repeteixi els errors del passat”. Per seva banda, Albert Castells, ha destacat que “ser aquí avui és un deure moral com a representants del món local català. La memòria dels deportats ha d’estar present en el nostre dia a dia, perquè ens recorda cap on poden portar el fanatisme, l’odi i la negació de drets. Ens interpel·la a defensar sempre els valors de la llibertat i la democràcia”.
Les activitats commemoratives van començar el divendres amb la visita del Castell d'Hartheim, on es va fer un record a les victimes.
També es van visitar i fer actes d'homenatge a l'estació de Mauthausen i al Memorial a la casa d'Anna Pointner. El dissabte hi va haver una visita al camp de treballs forçats d’Ebensee, on els presoners van ser obligats a construir una fàbrica subterrània de misils. Allà s'hi van fer diversos homenatges a les esteles dedicades als republicans espanyols i als deportats francesos, en un acte on van participar delegacions d’arreu d’Europa. A la tarda, la delegació catalana es va desplaçar fins al Memorial de Gusen, on va tenir lloc un homenatge als deportats republicans espanyols, molts dels quals van morir en aquest camp annex a Mauthausen.
Aquest diumenge 11 de maig, la delegació de l’ACM ha participat en els actes internacionals al camp de concentració de Mauthausen. Al llarg del matí, s’han fet diversos homenatges a espais memorials com la placa de la Generalitat de Catalunya, el monument als republicans espanyols, el monument al poble gitano, el monument jueu i la pedrera, símbol de l’explotació i la brutalitat del camp, entre d’altres. Durant l’acte també s’ha llegit el “Jurament de Mauthausen” en diversos idiomes per part de joves europeus i s’han fet ofrentes florals, entre elles la que ha ofert la delegació de l’ACM.
Els actes commemoratius es tancaran aquest dilluns 12 de maig amb una visita guiada al camp de Steyr, un subcamp de Mauthausen on també hi van ser deportats diversos catalans i espanyols.
Tot i que l’alliberament del camp va tenir lloc el 5 de maig de 1945, els actes de commemoració s’han estès al llarg de tot el cap de setmana, a partir de divendres, amb activitats culturals i institucionals destinades a preservar la memòria dels deportats i dels valors de llibertat i dignitat humana.