Aquest dilluns 2 de desembre la seu de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) a Barcelona ha acollit la visita d’una delegació d’alcaldes i representants institucionals de Macedònia del Nord. La trobada ha servit per posar en comú experiències en matèria de bon govern, transparència i participació ciutadana.
La delegació estava formada per Julijana Pavkovska Bocevska, secretària d’Estat al Ministeri d’Autonomia Local; Radmila Sandeva Krstova, assessora al Ministeri de Finances; Viktor Paunov, alcalde de la municipalitat de Karbinci; Irena Sterjovska Lokvenec, presidenta del Consell Municipal de Prilep; Sejdi Nebiu, president del Consell Municipal d’Arachinovo; Nimetula Demiri, responsable municipal de projectes; Zoran Jankulovski, director executiu de l’Associació d’Oficials de Finances Municipals; Lejla Nebiu, oficial de seguiment del PNUD; i Dorothee Fischer, assessora en gestió de projectes. També hi ha participat Carles Llorens, secretari general d’ORU FOGAR.
La presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, tot i no poder ser-hi presencialment, ha volgut saludar als membres de la delegació a través de videoconferència, per explicar-los els serveis que ofereix l’ACM als seus associats, com l’assessorament legal, la formació per a càrrecs electes i tècnics municipals, i la gestió de la Central de Compres. A més, ha destacat el compromís i implicació de les entitats locals catalanes en la millora de la transparència, no només com una obligació legal, sinó com una oportunitat per fomentar una relació més propera i de confiança entre l’administració i la ciutadania. També ha posat en valor l’intercanvi d’experiències i la col·laboració internacional com a eines essencials per enfortir els governs locals i apropar la gestió pública a les necessitats reals dels ciutadans. A la sessió també hi ha participat la directora general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques, Lara Torres, juntament amb les sots-directores de participació ciutadana i transparència, Laura Suñé i Oliver Garcia, que han explicat quines han estat les polítiques que s’han impulsat des del Govern de la Generalitat de Catalunya. Des del Consorci AOC, el cap de serveis de govern obert, Ferran Farriol, ens ha explicat els serveis oferts als ajuntaments en l’àmbit del govern obert i del bon govern.
A la tarda han pogut reunir-se amb el secretari general d'Acció Exterior i de la Unió Europea, Agustí Fernandéz, i han pogut conèixer l'Oficina Antifrau de Catalunya. Aquest dimarts tenen previst visitar els ajuntaments de Terrassa i La Garriga, i el dimecres visitaran l'Ajuntament de Barcelona i coneixeran els òrgans Decidim.org i l'European Capital of Democracy.
Aquesta visita s’emmarca en el projecte “Empoderament dels Consells Municipals”, impulsat pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) amb finançament de l’Agència Suïssa per al Desenvolupament i la Cooperació (COSUDE). El projecte té com a objectiu enfortir els governs locals de Macedònia del Nord, especialment en municipis petits i rurals que afronten reptes derivats de la descentralització iniciada el 2022.
Durant els pròxims tres dies, la delegació participarà en un programa d’activitats organitzat en col·laboració amb l’ACM per conèixer de prop bones pràctiques en transparència, digitalització i col·laboració intermunicipal.
La República de Macedònia del Nord, situada a la península balcànica, és un estat jove que va assolir la seva independència el 1991 després de la desintegració de Iugoslàvia. Actualment, afronta reptes derivats de la descentralització i de la gestió d’una estructura administrativa molt dependent del govern central, sobretot pel que fa al finançament i a la supervisió. Amb 81 municipis, incloent la ciutat de Skopje com a districte especial, el país ha treballat per millorar la transparència, fomentar la participació ciutadana i implementar polítiques de governança eficients.