
Una delegació d'alcaldes i alcaldesses i electes de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) són aquesta setmana a Suïssa en el marc d'un viatge d'estudi per conèixer projectes de turisme de muntanya. En concret, han visitat la zona dels Alps a la regió de Valais on es porten a terme iniciatives turístiques de muntanya referents a nivell mundial.
Segons l’alcalde de La Seu d’Urgell, Albert Batalla, “ha estat molt útil i profitós conèixer les estratègies del món local alpí per fer front a qüestions com el despoblament, la creació de riquesa, la gestió de residus o la importància de les estacions d’esquí i muntanya com a motor territorial”. L'objectiu era intercanviar impressions amb alguns dels principals protagonistes del disseny i execució de polítiques públiques en matèria de turisme i desenvolupament econòmic en entorns de muntanya. En aquest sentit, s’han establert vies de col·laboració entre actors de Catalunya i Suïssa que poden obrir futurs projectes bilaterals. “Des de l’ACM estem satisfets de promoure experiències com aquesta que poden possibilitar projectes o actuacions innovadores dels ens locals en benefici dels ciutadans que viuen en les zones de muntanya de Catalunya”, destaca Batalla.
Així, primer de tot es van reunir dimarts amb Thomas Kadelbach, representant de l’Associació Suïssa de Municipis de Muntanya (SAP) per conèixer els reptes que tenen. També van tenir una trobada amb Eric Bianco, cap de servei del Departament d’Economia del Cantó del Valais, que els va presentar les polítiques de turisme de muntanya impulsades pel govern cantonal. També van reunir-se amb líders polítics de Sion.
El dimecres es van desplaçar fins a Brig, Alpine Town of the Year 2008, i van poder parlar amb Eduard Brogli, secretari de l’ajuntament de Brig, que va exposar l’experiència de Big com a ciutat alpina fa deu anys. També van mantenir una trobada amb Etienna Mounir de l'Associació Suïssa pel Servei a les Regions i els Municipis (SEREC) que va exposar les fusions de municipis de muntanya que s'havien produït en els últims anys, i amb el president Louis Ursprung.
Una altra de les destinacions turístiques d'alta muntanya que van poder conèixer és Zermatt. Als peus del Klein Matterhorn, muntanya dels Alps de 3.880 metres, es van reunir amb la seva presidenta Romy Biner. El Klein Matterhorn és el punt més alt d'Europa que es pot arribar mitjançant el telefèric. La delegació també va visitar el Trockener Steg (2.939m) i l'SnowMaker, un sistema de producció de neu sense necessitat de baixa temperatura.
El viatge es tanca aquest divendres i també hauran visitat el municipi de Saas-Fee, destinació d’esports d’hivern, per conèixer el centre de tecnificació d'esquí i el sistema de telèferics i on s'han reunit amb el president de Saas-Fee. La visita també haurà servit per veure estratègies per fer compatible el turisme de qualitat i el desenvolupament d'infraestructures amb la preservació del paisatge, l'agricultura i la ramaderia. La delegació catalana està encapçalada per l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i compta amb una quinzena d'alcaldes i alcaldesses o representants de municipis catalans de muntanya.