- La valorització dels productes agroalimentaris locals, el reconeixement dels espais naturals protegits i la custòdia del territori són les temàtiques principals d’aquests projectes.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha aprovat 12 projectes estratègics de cooperació entre grups Leader i agents del seu territori, en el marc de l’operació 19.3 de cooperació Leader, del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2014-2022, per un import d’ajut total de 297.502 €, amb un cofinançament del 43% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
L’objectiu principal d’aquests ajuts és el de fomentar projectes estratègics de cooperació, en col·laboració amb els agents públics i privats del territori de cada grup, que permeti desenvolupar les estratègies específiques de cada territori, creant sinergies amb els projectes productius de cada zona i amb els seus habitants.
Els projectes estratègics de cooperació s’han de regir pels principis d’innovació i efecte demostratiu, han de contribuir al desenvolupament sostenible del medi rural, han d’implicar la posada en comú d’idees, coneixements i recursos humans i materials, entorn l’assoliment d’un objectiu d’interès compartit i han de fomentar el desenvolupament de projectes transversals per tal de reforçar les estratègies dels grups Leader i donar valor afegit al Leader de Catalunya.
Els 12 projectes aprovats, que es detallen a continuació, són de temàtiques molt diverses com la valorització dels productes agroalimentaris locals, la posta en valor dels espais naturals protegits, la custòdia del territori i el paisatge o la resiliència territorial, entre d’altres.
Queda’t a la Catalunya Central
L'objectiu del projecte és la bonificació econòmica per empreses en la contractació de persones nouvingudes a la Catalunya Central, mitjançant un procés de coordinació amb diferents agents del territori enfocats a la inserció laboral, millora de les competències de les persones nouvingudes i així impulsar la competitivitat del territori Leader alhora que es posa fre a la despoblació. Aquest projecte està coordinat per l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central.
Els camins de Sant Miquel. Patrimoni, natura i cultura
L’objectiu del projecte és el d'associar els diferents espais patrimonials i monestirs dedicats a la figura de Sant Miquel, per donar valor a aquests edificis i promoure itineraris entre els diferents espais, millorant la seva imatge i aconseguint ser un pol d’atracció turística de la zona, fomentant un turisme estable i durador, conscient i respectuós amb el patrimoni i el territori. Aquest projecte està coordinat per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya.
Resiliència Territorial, un pas més enllà del Territori Socialment Responsable
L’objectiu del projecte és aplicar la Resiliència Territorial als territoris rurals com a estratègia per a mantenir-los vius i competitius, tot actuant de forma proactiva per afrontar impactes o reptes interns i externs del territori, és a dir, augmentant la capacitat d’adaptació als factors de canvi interns i externs, de manera que no només es minimitzin els efectes negatius que les situacions adverses puguin causar sobre el territori rural, la població i les organitzacions, sinó que també es puguin desenvolupar estratègies innovadores per convertir els problemes detectats en oportunitats. Aquest projecte està coordinat per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya.
Territori Educador. Ens Mengem les Valls
L'objectiu del projecte és promocionar una cultura d'alimentació sana, de qualitat i de proximitat a la població local a través de l'escola, incidint en el fet que la compra de productes locals ajudi a conservar el paisatge rural tradicional, doni més garanties de la procedència i qualitat del producte, es comprin productes frescos produïts localment, es consumeixin aliments de temporada, es promogui la conservació de les varietats autòctones, es mantingui la biodiversitat local, es coneguin i valorin els aliments de la nostra terra i es recolzi el desenvolupament i el treball sostenible. Aquest projecte està coordinat per l’Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura.
Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura
L’objectiu estratègic general és respondre a l’emergència climàtica global, harmonitzant l’acció local i l’acció global per assegurar i valorar la sostenibilitat de models territorials diversos i complexos, incidint en l’energia, el paisatge i l’agricultura, cap a la generació d’oportunitats econòmiques pels actors locals. Aquest projecte està coordinat pel Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp.
NORDICAT: les estacions d'esquí nòrdic com a element clau de la dinamització dels nuclis de muntanya
L'objectiu del projecte és la creació de nous productes ecoturístics, aprofitant que aquestes estacions tenen un impacte clau en el desenvolupament dels municipis i les valls on s’ubiquen i per la incidència que tenen en l’economia local, al ser en molts casos les empreses més importants del municipi i les que creen més llocs de treball. Aquest projecte està coordinat pel Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya.
Custòdia pel desenvolupament
L'objectiu del projecte és implantar eines i estratègies de custòdia del territori per la dinamització local, la conservació d'espais i la gestió d'ens. Aquest projecte està coordinat pel Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià.
Espais Naturals de Ponent
L’objectiu principal del projecte és el de realçar els valors dels Espais Naturals de Ponent entre la població local per tal de garantir la seva preservació i també, entre la població forana per tal de fomentar l’ecoturisme que ajudi a diversificar i potenciar l’economia al territori. Aquest projecte està coordinat per l’Associació Leader de Ponent.
Territori de valor: Valorar els recursos del territori com a dinamitzadors del turisme familiar
L’objectiu principal del projecte és el de dotar als establiments i a altres empreses turístiques de més recursos per complementar els ja creats i ampliar el projecte per continuar captant i fidelitzant el turisme familiar, potenciant el nostre territori a la vegada que milloren l’experiència del seu client, millorant la seva oferta i així contribuir a la seva consolidació empresarial. Aquest projecte està coordinat pel Consorci Grup d’Acció Local Noguera-Segrià Nord.
Gratitud Pallars: Responsabilitat social i turística
L'objectiu del projecte és el Desenvolupament d’una metodologia per fomentar la contribució voluntària de les empreses turístiques, la pagesia, la població local i els visitants, en la conservació i valorització del patrimoni natural i cultural rural. Aquest projecte està coordinat pel Consorci Leader Pirineu Occidental.
Producte d’aquí, compromís amb les persones, el territori i la qualitat
L’objectiu principal del projecte és el de donar visibilitat a la producció agroalimentària i agroecològica local, les persones que la fan possible, la dignificació de la feina de pagès i d’artesania, potenciar el comerç local del territori, establir noves xarxes de col·laboració i treball en xarxa entre els diferents actors, la recuperació de confiances entre diferents actors i amb la població local/visitant, valorar el territori on es desenvolupa el projecte i les persones que hi viuen. Aquest projecte està coordinat pel Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.
Terra Alta: un tast de patrimoni
L'objectiu del projecte és definir rutes interactives de descoberta del patrimoni cultural, oleícola i vinícola de la Terra Alta que contribueixin a la revalorització de la cultura, del vi, de l’oli i a la descoberta dels municipis d’una forma atractiva, en família, pausada i sense presses. Aquest projecte està coordinat pel Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre i Terra Alta.
MÉS INFORMACIÓ: ENLLAÇ