IniciActualitat › Editem una Guia específica per fomentar la ...

Editem una Guia específica per fomentar la ciberseguretat dels ajuntaments i ens locals

09 febrer de 2021

Tots els ens locals catalans associats a l’entitat (ajuntaments, consells comarcals, entitats municipals descentralitzades i diputacions) han rebut un exemplar de la ‘Guia de Ciberseguretat per Ajuntaments i entitats locals’. Es tracta d’una publicació que va adreçada tant a les administracions locals en general, com als tècnics que hi treballen i als càrrecs electes locals. Així, la Guia està distribuïda en aquests tres àmbits.

La part general dona informació que tot usuari ha de conèixer per aprendre les bases de la ciberseguretat i quines recomanacions generals cal seguir. La part adreçada als electes dona una visió  més executiva i aporta coneixements més pràctics centrats en aquest perfil polític. I finalment, la part adreçada als treballadors d’administracions locals és més tècnica i centrada més en configuracions de seguretat.

L’objectiu de la publicació és evitar i protegir-se d’atacs que, cada vegada més, reben les institucions públiques i sent conscients que les administracions tracten amb dades importants dels ciutadans.

La publicació d’aquesta guia ha estat amb les indicacions i assessorament de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, amb la qual es pretèn endagar diferents accions de sensibilització, prevenció i divulgació de mecanisme de prevenció de ciberatacs, que en els darrers anys s’han prodigat de forma intensa a les administracions locals.  A més, en un entorn de teletreball habitual per part de molts treballadors públics i de la utilització de maquinari i programari fora de les seus corporatives, aquests riscos i atacs han augmentat exponencialment.

La nostra entitat en els mesos de confinament, especialment abril i maig, ja va realitzar formació focalitzada pels electes anomenada “Les cinc qüestions bàsiques de ciberseguretat en el teletreball”.