IniciActualitat › El 91% dels municipis de la vegueria de Barc...

El 91% dels municipis de la vegueria de Barcelona compra a través de la Central de Compres del món local

23 febrer de 2016

El 91% dels municipis de la vegueria de Barcelona (formada per les comarques del Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Baix Llobregat, Alt Penedès i Garraf) adquireixen productes o serveis a través de la Central de Compres del món local. 

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques ha posat en marxa la quarta edició de les jornades territorials per donar a conèixer la Central de Compres del món local. La seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha estat l’escenari de la primera de les nou jornades on s’ha explicat el catàleg de béns, serveis i subministraments que la Central de Compres del món local ofereix als ens locals, així com les novetats en matèria de contractació a partir de la Directiva 2014/24/EU de contractació pública. 
 
L’acte ha estat inaugurat pel president de l’ACM, Miquel Buch, el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez i el delegat territorial del Govern a Barcelona, Miquel Àngel Escobar.  

Pel president de l’ACM, Miquel Buch, “si comprem conjuntament aconseguim millors condicions, estalviem recursos i cohesionem el món local”. Per això, conèixer el municipalisme és importantíssim: “Volem trepitjar el territori per saber què preocupa als municipis”.
 
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha agraït la tasca de suport i cohesió del món local que realitza l’ACM i ha assegurat que la Central de compres ajuda a que tots els municipis del Vallès Occidental, siguin grans o petits tinguin al seu abast els mateixos serveis. 
 
Finalment, el delegat territorial del Govern a Barcelona, Miquel Àngel Escobar ha apuntat que l’administració local “ha estat la cara més innovadora de les institucions”, destacant la compra agregada. També ha insistit en la “voluntat constant de millora col·locant el ciutadà al centre de les decisions”.

El 72% dels ajuntaments catalans es beneficien de la Central de Compres
 

Actualment, la Central de Compres del món local, impulsada per l’ACM, compta amb 843 ens locals que adquireixen productes o serveis mitjançant aquest pioner sistema. Si parlem d’ajuntaments, el 72% dels municipis catalans ja hi compren. Aquesta xifra demostra que és la central compres més utilitzada a l’Estat espanyol. 
 
A la demarcació de Barcelona hi ha 206 ens locals que compren productes o serveis gràcies a la central de compres del món local i el percentatge de municipis puja fins al 91%. El producte estrella (va ser la primera compra agregada que es va fer el 2010) és el de l’electricitat, ja que 166 ens locals es beneficien de les bones tarifes del subministrament elèctric.

Cal destacar que les compres agregades més recents comencen a ser adquirides pels ajuntaments. Per exemple, ja n’hi ha dos que han adquirit maquinària tècnica, un producte que, pel seu cost i pel fet que molts municipis n’externalitzen el servei, és més difícil que generi un alt volum.
 
Però, per exemple, un total de 35 ens locals ja han comprat o llogat vehicles policials o per a serveis generals, i 27 ja han adquirit equips de multifunció o impressió. Aquests subministraments es van posar en marxa fa poc més d’un any.