IniciActualitat › El món local i el govern signen un conveni ...

El món local i el govern signen un conveni per agilitzar la implantació de la finestreta única a l'Administració

17 setembre de 2015

El president de l’ACM, Miquel Buch ha participat aquest matí en l’acte de signatura del  conveni per implantar i consolidar el model de Finestreta Única Empresarial a tot el territori. Per Buch, aquest conveni tindrà un impacte directe a la ciutadania ja que agilitzarà els tràmits que han de fer els ciutadans amb l’administració i que en molts casos són molt feixucs. 

“Amb aquest conveni ens adaptem a l’agilitat que la ciutadania ens demana a l'hora de fer tràmits amb l’administració. És un pas més perquè les administracions no siguem una pedra a la sola de les sabates” ha manifestat Miquel Buch en el marc del discurs.  L’acte de signatura ha tingut lloc a la Sala Torres-Garcia del Palau de la Generalitat. El conveni l’han signat també la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el president de la Diputació de  Tarragona, Josep Poblet i el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor.
 
En l’acte de signatura, la consellera de Governació ha refermat el compromís de la Generalitat amb “la modernització de l’Administració, per fer-la més àgil i més transparent”. Tal com ha apuntat Meritxell Borràs, amb la llei de simplificació administrativa i la signatura d’aquest conveni es posa la tecnologia al servei de la ciutadania per ajudar en “la reactivació econòmica, amb mesures que redueixen els temps d’espera per iniciar una activitat empresarial, que simplifiquen els procediments i que aporten més transparència”.  La titular de Governació i presidenta del Consorci AOC també 

ha remarcat la importància de signar un conveni amb tot el món local, ja que això “compromet tothom a treballar plegats en suport dels ens locals, facilitant-los el suport tècnic, logístic, jurídic i econòmic per tal que puguin complir aquest objectiu”.
 
Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha afirmat que “aquesta vegada estem en condicions d’estar al costat de les economies que fan la revolució tecnològica. Seria un punt paranoic que l’Administració no hi estigués a l’alçada”. El conseller ha destacat també que amb la implantació de la finestreta única per part de les administracions, estem al nivell que l’esforç que requereix la competitivitat. “Aquest conveni és un exemple de bona col·laboració institucional que és el que demanen els ciutadans”, ha dit, i ha recordat que actualment hi ha 495 tràmits que es poden fer a través de la FUE.
 
El conveni té per objecte la constitució d’un marc permanent i estable de relació amb la finalitat de col·laborar estretament per fer possible l’èxit de les polítiques de simplificació administrativa i d’impuls de l’activitat econòmica, per garantir el millor compliment de la Llei per part de totes les administracions públiques de Catalunya i del conjunt d’entitats que tenen adscrites o hi estan vinculades.
 
Les parts signatàries es comprometen a adoptar les actuacions necessàries per garantir que, en el termini de sis mesos des de l’entrada en vigor de la Llei, el model de finestreta única empresarial desenvolupat en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat es pugui incorporar al món local, per tal que, des d’un únic punt, es puguin realitzar tots els tràmits amb independència de l’Administració a la qual pertanyen.
 
La finestreta única empresarial actua com a xarxa interadministrativa amb la finalitat de facilitar l’accés als tràmits dels procediments administratius que són competència de les administracions públiques i iniciar-ne la tramitació.
 
L’Administració de la Generalitat, com a responsable de l’organització i la gestió de la implantació de la finestreta única empresarial, mitjançant el Consorci Administració Oberta de Catalunya, que desenvolupa i desplega el servei de finestreta única empresarial per al món local (FUE Local), comunicarà a la resta de parts signatàries els projectes relacionats amb el disseny o el desenvolupament d’aquesta solució tecnològica i escoltarà i valorarà les seves propostes i observacions. L’AOC posarà a disposició de tots els ens locals les solucions tecnològiques que els permetin crear els seus propis models i el suport necessari per a la seva implementació.
 
Les diputacions signatàries, amb la col·laboració, dels consells comarcals impulsaran la creació de finestretes úniques empresarials per part dels ens locals del seu territori, tot fomentant l’adopció del model de  tràmits estàndard i els serveis electrònics que ofereix l’AOC a través del servei FUE Local, i que s’integra al Canal Empresa de la Generalitat de Catalunya.