
A la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat s’ha signat aquest dimarts 2 de juny el conveni per fomentar el desplegament de la llei de transparencia a totes les administracions catalanes. A l’acte hi han estat presents la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, el de la Diputació de Girona, Joan Giratu, el de la Diputació de Lleida Joan Reñé, el de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i els dos presidents de les entitats municipalistes, l’FMC amb Xavier Amor i l’ACM amb Miquel Buch.
L’acord també vincula el Consorci Administració Oberta de Catalunya i l’Escola d’Adminsitració Pública de Catalunya. A partir del conveni es crea una coordinació per desplegar la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern i facilitar la seva aplicació a tots els ens locals, sota la denominació Xarxa de Governs Transparents de Catalunya.
Durant l’acte el president de l’ACM, Miquel Buch, ha destacat que, més enllà que la transparència sigui un deure per a tota administració i enforteixi la democràcia, “la voluntat és complir amb aquesta llei, no pel fet de complir-la sinó com una aposta i una manera de fer del món local”. Al mateix temps, ha manifestat que el conveni farà possible que “tots els 947 municipis tinguem eines de transparència i portals a l’abast dels ciutadans”.
La vicepresidenta, Joan Ortega, ha destacat que l’acord preveu donar formació per poder aplicar la llei “amb totes les garanties”. Així, per aplicar la llei de transparència es preveu donar suport econòmic i financer als ens locals a través d’un línia de subvencions, donar suport tecnològic, suport jurídic a través d’un lloc web i oferir un programa de formació per donar cobertura als agents implicats sobre els drets i obligacions que s’estableixen.