IniciActualitat › Els municipis es coordinaran amb la Generali...

Els municipis es coordinaran amb la Generalitat i entitats a través d'un Comitè per acollir refugiats sirians

09 setembre de 2015

L'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) en representació de les entitats municipalistes ha participat aquest dilluns en la reunió entre Govern català, administracions i entitats del tercer sector per abordar la crisi humanitària dels refugiats sirians. S'ha acordat la creació d'un Comitè Operatiu que coordinarà el Govern, les institucions i les entitats per facilitar l'acollida i atenció de les persones refugiades que arribin a Catalunya.

Aquest comitè es reunirà de manera continuada i començarà a treballar dilluns que ve, quan es preveu que es conegui millor el contingent de refugiats que arribaran. L’objectiu del comitè és donar tot “el suport necessari des de la perspectiva dels ens locals per poder dur a terme accions d’acollida de la millora manera possible”, ha dit la vicepresidenta, Neus Munté, després de la reunió amb institucions i entitats que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat. 
 
En la reunió hi han assistit diversos representants de departaments del Govern de la Generalitat, de l’Ajuntament de Barcelona, representants de les dues principals entitats municipalistes (ACM i FMC), de les quatre diputacions catalanes, del Fons de Cooperació i també membres d’entitats relacionades amb asil i la cooperació, així com de la Taula del tercer sector social, i del Consell de l'advocacia catalana. Munté ha explicat que durant la trobada s’ha acordat també demanar al govern de l’Estat “que es posicioni clarament respecte el contingent de persones refugiades que puguin arribar a l’Estat les properes setmanes o mesos” i “una major concreció i transparència respecte els recursos que vénen de la UE i han de facilitar l’acollida a les comunitats autònomes i a Catalunya”. Aquestes demandes es portaran a terme en el marc de les reunions convocades aquest dimarts i dimecres al Ministeri de Treball en les quals assistirà el Govern de la Generalitat. També s’ha acordat aprofitar aquesta trobada per demanar al govern espanyol “una major agilitat en la concessió de l’asil” ja que ara aquest és un procés “excessivament llarg”. 
 
Suport als ens locals
En el marc de la reunió, també s’ha manifestat la voluntat molt clara de coordinació entre les diferents administracions catalanes. Segons Munté, “cal posar en valor la tasca que està realitzant el món local” ja que ”les persones que arribaran a casa nostra ho faran en un municipi concret o en una ciutat, per tant és molt important la tasca d’ajuntaments”.  En aquest sentit, el president de l'ACM, Miquel Buch, destaca que "ja s'han rebut molts ofertes d'acollida en molts municipis" i considera que "cal actuar coordinadament", un cop conegut el contingent "perquè no és una acollida per un temps curt".
 
El dispositiu d'actuació per acollir persones refugiades serà permanent, tenint en compte no només l'acolllida sinó també la seva integració. No serà una xarxa d'acollida nova, sinó que es reforçarà la ja existent per atendre persones amb necessitats.
 
En aquest sentit, Munté ha expressat el compromís de poder introduir ràpidament aquestes persones en els protocols sanitaris, educatius, lingüístics i d’habitatge. Des d’aquesta última perspectiva, el Govern s’ha compromès a elaborar una llista d’equipament, habitatges i albergs del conjunt del territori que puguin acollir les persones que arribin. També des de la perspectiva jurídica, la vicepresidenta ha explicat que el Consell de l’Advocacia de Catalunya ha assistit a la reunió expressant la seva disponibilitat en la tramitació dels expedients d’asil i ha agraït l’assistència de la Taula del Tercer Sector que aglutina més de 3.000 entitats que també serviran per treballar al conjunt de tot el territori. 
 
Està previst elaborar un document, moció o declaració, que pugui ser aprovada i difosa en els diferents ajuntaments del nostre país, diferents institucions, fent també crida a la solidaritat i donant suport als acords que s'han pres.