IniciActualitat › Encetem la segona edició del Seminari sobre...

Encetem la segona edició del Seminari sobre Fons europeus per als ens locals

29 setembre de 2021

L’ACM, DIPLOCAT i la FMC, amb la col·laboració del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, organitzen la 2a edició del Seminari sobre fons europeus 'Eines i oportunitats de finançament per als ens locals'. Aquest dimecres 29 de setembre s'ha posat en marxa la iniciativa en format telemàtic, amb la participació de més de 130 inscrits.

La inauguració ha comptat amb el secretari d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Gerard Figueras, que ha destacat que els fons europeus "són oportunitat única per a una transformació del país" i "una oportunitat, com a país, per fer-ne un ús intel·ligent i extreure'n un rendiment elevat". Figueras també ha insistit que són claus per a la recuperació econòmica post-pandèmia i per, més a llarg termini, afrontar reptes com l'abordatge del canvi climàtic o la transició digital i que requereixen "transparència, coordinació i descentralització".

La secretària general de l'ACM, Joana Ortega, ha posat de relleu que “és un seminari pioner adreçat al món local per conèixer les oportunitats de finançament i que hem adapat als fons Next Generation" i ha afegit que "donarà eines per permetre cercar les oportunitats de finançament a Europa, ja que el futur està en mans del món local i és important conèixer el ventall d'oportunitats que ofereix la Unió Europea".

Olga Arnau, presidenta de la FMC, ha manifestat que "encara estem immersos en les conseqüències d'una pandèmia. Podem obtenir més participació en els fons europeus. Hem d'aconseguir que més ajuntaments s'animin a optar als fons europeus". Mentre que Laura Foraster, secretària general de Diplocat, ha destacat la gran acollida que va tenir la primera edició amb més de 200 inscrits i que la segona edició combina sessions teòriques i pràcitques per veure com els fons europeus ajuden al desenovlupament local.

Aquest seminari se centra en les oportunitats de finançament europeu que hi ha per als ens locals catalans. En el decurs del seminari, experts de la Comissió Europea, de la Generalitat, professors universitaris i representants d’administracions locals amb experiència en la gestió d’aquests fons promouran les diferents eines que hi ha a l’abast pel món local per accedir al finançament europeu en diversos àmbits (ensenyament, inclusió social, cooperació, recerca, justícia o salut, entre d’altres) com per donar a conèixer les millors pràctiques per obtenir els ajuts, vigents durant el període 2021-2027. A diferència de l'edició anterior, enguany s'ha adaptat el programa del curs, dedicant diferents sessions als ajuts Next Generation.

Totes les sessions del curs, que s’allarga fins al febrer de 2022, s’impartiran els dimecres a la tarda en format telemàtic, tot i que en funció de les mesures i recomanacions sanitàries, alguna sessió es podria fer en format