IniciActualitat › Ens reunim amb el President de la Generalita...

Ens reunim amb el President de la Generalitat, Salvador Illa, per posar de manifest la importància d’un nou model de finançament local

23 octubre de 2024

Els màxims representants de l’ACM, la presidenta Meritxell Budó i el vicepresident primer Jaume Oliveras i el vicepresident Xavi Paz han mantingut una trobada institucional aquest dimecres a la tarda amb el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa. L'objectiu de la reunió, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, ha estat reforçar la col·laboració entre el Govern i els municipis catalans, i posar sobre la taula les necessitats prioritàries del món local durant aquest mandat.

La presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, ha insistit en la rellevància de consensuar grans reptes de país amb el món local: “Cal que el Govern tingui en compte el món local a l’hora de governar, només des de la cogovernança podrem fer front als reptes de país com l’habitatge, la cohesió social, l’envelliment o la millora dels serveis públics de cara als ciutadans”.

En aquest sentit durant la trobada, l'ACM ha defensat la necessitat de disposar d’un nou model de finançament local que permeti als ajuntaments i altres ens locals afrontar amb garanties les competències que tenen atribuïdes. Des de l'ACM s’insisteix en la necessitat d'una nova Llei de Règims Locals i de Finançament Local, que defineixi amb claredat les competències dels ens locals i els recursos econòmics necessaris per prestar aquests serveis de manera adequada. Al mateix temps, es demana reformar el finançament dels consells comarcals i incrementar la partida del Fons de Cooperació Local per poder afrontar les competències delegades.

Meritxell Budó ha destacat la urgència d'aquesta reforma per als ens locals, ja que “els ajuntaments són la primera porta a la qual s’adrecen els ciutadans, i cada cop es veuen obligats a prestar més serveis sense que això vagi acompanyat del finançament necessari. Cal una llei de governs i finances locals que clarifiqui competències i alhora doti dels recursos necessaris per a fer-hi front”. L'ACM reclama que aquesta nova normativa es basi en una revisió profunda del sistema actual, garantint un repartiment just i equitatiu dels recursos entre les diferents administracions.

Així, el vicepresident primer Jaume Oliveras ha explicat que “hi ha un excés de tutela per part d’administracions superiors que no necessitem. Hem demostrat que en els darrers anys hem fet molt bé la nostra feina i hem de reivindicar la nostra capacitat de gestió. És moment de reconèixer la majoria d’edat dels ajuntaments, que són institucions madures i plenament capacitades per afrontar els seus reptes”. I ha afegit que “els municipis pateixen un mal finançament estructural, una realitat que constatem gràcies a l'Observatori de finances locals impulsat des de l’ACM a través de POLIS. Els reptes augmenten dia rere dia, i el seu finançament hauria de créixer proporcionalment per donar resposta a les necessitats creixents de la ciutadania”.

Precisament, aquest dimarts l'ACM va presentar l'Observatori de les Finances Locals, un nou espai web interactiu que aporta dades detallades per entendre el problema endèmic del finançament dels ens locals. L'Observatori ofereix informació sobre com els recursos que gestionen els municipis es distribueixen per cobrir diferents subministraments i serveis bàsics, posant en evidència les limitacions financeres amb què treballen molts ajuntaments. Aquesta eina permet als ciutadans i als responsables polítics accedir a dades clau per avaluar les finances locals i visualitzar l'impacte dels recursos disponibles.

Aquesta plataforma representa un pas més en la demanda de l'ACM per a un model de finançament més just i sostenible, que ajudi els ens locals a afrontar els reptes futurs, incloent la transició energètica i digital, així com la gestió eficient dels fons europeus per impulsar projectes transformadors als territoris. Durant la trobada també s’ha parlat de fer un bon acompanyament de les polítiques d’ocupació per desplegar amb efectivitat l’Acord Marc de Concertació Territorial del SOC i d’afrontar la revisió del contracte programa de serveis socials per començar a treballar en el quadrienni 2026-2029.

L'ACM ha reiterat el seu compromís en treballar conjuntament amb la Generalitat i ha ofert corresponsabilitat en la presa de decisions, en tots aquells aspectes i qüestions que afecten el municipalisme.

GALERIA D'IMATGES DE LA TROBADA