IniciActualitat › Ens sumem a l'acord per al Compromís N...

Ens sumem a l'acord per al Compromís Nacional de Turisme Responsable

23 març de 2023

La secretària general de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Joana Ortega, ha participat aquest dijous 23 de març en l'acte oficial del Compromís Nacional de Turisme Responsable. L'acte s'ha fet a la Llotja de Mar i ha suposat un acord d'àmbit nacional entre més de 100 entitats, gremis, actors, agents i Govern de la Generalitat per compartir un marc comú que permeti afrontar els reptes del sector turístic de cara al futur. L'acte ha estat presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent.

Les entitats signants del Compromís es comprometen a impulsar un turisme responsable a Catalunya i reduir el consum d'aigua dels visitants. Els presents han ratificat una setantena de propostes pactades, entre les quals hi ha assimilar el consum mitjà d'aigua dels turistes amb el local el 2040; reduir a la meitat les emissions del sector 2030, punt que inclou una reducció del 40% dels gasos que generen els creuers. 

"És imprescindible alinear els grans actius turístics amb una actitud molt responsable amb el medi ambient", ha dit el president del Govern, Pere Aragonès. El document  promou un canvi de model i eleva els requisits mediambientals i recull 23 iniciatives ambientalment sostenibles com ara aconseguir que en l'any 2035 el 100% de l'energia consumida sigui verda; i que el 2050 la mobilitat d'oci sigui 100% neta. El document també reclama modificar l'impost d'estades turístiques perquè els visitants que utilitzin sistemes de transport de baixes emissions o allotjaments eficients que tinguin una imposició més reduïda.

El compromís també es proposa treballar perquè el 2030 el pes relatiu de les activitats no turístiques en l'ocupació dels municipis del litoral s'hagi incrementat en un 20%, per limitar els visitants als espais naturals o per incrementar el 2030 un 25% l'estada mitjana, entre d'altres propostes.