IniciActualitat › Es presenta a la comissió motora el primer ...

Es presenta a la comissió motora el primer esborrany del document estratègic que marcarà l’Agenda Rural de Catalunya

17 setembre de 2021
  • Està previst que el document definitiu estigui enllestit a finals d’any 2021

 

La comissió motora de l’Agenda Rural de Catalunya s’ha reunit aquest divendres al matí per conèixer, el primer esborrany que marcarà l’estratègia futura per dinamitzar i definir el desenvolupament rural de Catalunya en l’horitzó de l’any 2030. A la reunió hi ha pres part el vicepresident de Territori i Sostenibilitat de l'ACM i alcalde de Riudoms, Sergi Pedret.

Durant la reunió la comissió redactora de l’Agenda Rural ha exposat en quin punt es troba la redacció de l’Agenda Rural després de les aportacions recollides durant els tallers temàtics i territorials, que es van celebrar els mesos de juny i juliol. En aquest sentit, també s’ha acordat que aquest primer esborrany serà analitzat pels membres de la comissió motora, que disposaran fins el 8 d’octubre per a fer-hi aportacions.

El document presentat avui recull les aportacions formulades per la societat civil durant dues fases de participació que van tenir lloc durant la primavera i l’estiu de 2021. En la primera, es van recollir 282 aportacions de la ciutadania i es va concretar que hi hauria 8 eixos temàtics: reforçar la cohesió social i el benestar; afrontar el repte demogràfic; accelerar la transició ecològica; garantir un territori connectat; defensar un sistema agroalimentari sostenible; potenciar la gestió forestal diversificada i resilient; impulsar la innovació rural i la dinamització social i econòmica; i construir un marc sòlid, proper i eficient de governança. La segona fase va consistir en 20 tallers, que van girar entorn dels eixos temàtics, per una banda, i del territori, per l’altra, per afavorir la integració de visions diverses i territorialitzades.

El document final de l’Agenda Rural de Catalunya està previst que sigui lliurat a la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural, depenent del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a finals d’aquest 2021.

Durant la reunió també s’ha comptat amb la presència de Gerard Peltre, promotor de l’Agenda Rural francesa i president de RED que ha exposat el model de l’Agenda Rural francesa i com hi van prendre part les entitats participants.

La comissió motora compta amb la participació de 35 entitats del territori. L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya, el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, són les entitats que impulsen el projecte.