IniciActualitat › Escoltar, acompanyar i assessorar: serveis d...

Escoltar, acompanyar i assessorar: serveis d'informació i atenció a les dones en espais de confiança

02 març de 2023

Generar espais de confiança on escoltar, acompanyar i assessorar dones que es troben en situacions de violència o especial vulnerabilitat. Aquest és el principal objectiu dels Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), estesos arreu de Catalunya, alguns municipals i altres comarcals. El del Berguedà, el Montsià i l'Alt Empordà són només tres exemples de la tasca que aquests serveis fan a tot Catalunya.

"El més important és escoltar-les molt, que se sentin acompanyades i oferir-los l'atenció que necessiten per empoderar-les", assegura Luci Alvarado, tècnica del SIAD de l'Alt Empordà. En aquest equipament, la feina del dia a dia abraça dos grans eixos: l'atenció a víctimes de violència masclista i el treball comunitari.

Durant el 2022, va atendre 339 dones víctimes de violència masclista. Sobretot a qui les parelles o famílies porten temps maltractant psicològicament i on la situació ja s'ha cronificat. "La majoria d'aquestes dones pateix, a més, problemàtiques socioeconòmiques", admet Alvarado. Una de cada tres era immigrant, la majoria de països africans o l'Amèrica Llatina. Per a elles, el SIAD és la porta d'entrada a diferents recursos, i el treball transversal i la coordinació amb la resta d'agents socials és clau. En cas que es detecti risc evident, s'activen immediatament mesures de protecció. L'any passat, 114 dones que es van adreçar al SIAD de l'Alt Empordà patien agressions físiques i, en dinou casos, es va arribar a la violència sexual.

La tècnica d'Igualtat del Consell Comarcal, Neus Juanola, admet que al costat dels casos que afloren, els preocupa també els que desconeixen, una xacra que es manté oculta. Per això, des del SIAD prioritzen "generar espais de confiança".

Des del Montsià, la coordinadora del SIAD de la comarca precisa que no són un servei dirigit només a les dones víctimes de violència masclista: "És la porta d'entrada per començar a identificar si s'és víctima, però en cas que ho sigui, fem un acompanyament i derivació a un servei especialitzat". Tot i això, Belmonte admet que la major sensibilització social ha permès detectar actituds que s'havien normalitzat i que el SIAD permet abordar i tractar un problemàtica que, per si soles, "no farien".

Al SIAD del Berguedà asseguren que la majoria dels casos que els arriben estan relacionats amb temes de violència masclista i assetjament i abús sexual. Segons la cap de l'àrea d'Afers Socials i Desenvolupament Territorial del Consell Comarcal del Berguedà, Marta Subirana, molts casos arriben derivats dels serveis socials, però "cada cop més arriben dones pel seu propi peu que busquen informació".

El del Berguedà vol ser un "servei de referència" també pels fills. Per això, el 2016 el SIAD va començar a oferir atenció psicològica als fills de les dones en situació de violència masclista. Arran de la intervenció amb les dones, van veure que els infants "estaven molt danyats pel context de violència" a casa seva. Una professional treballa exclusivament amb ells en el seu "procés de recuperació". A més, un dels reptes del servei és arribar també a les joves i adolescents. Per això, han posat en marxa iniciatives com l''App Gender', una aplicació mòbil per prevenir les violències masclistes i la LGTBIfòbia entre els joves de 14 a 25 anys.

Subirana lamenta que "encara hi ha molt estigma darrere" de les violències contra les dones. "Són a tot arreu, en totes les classes socials i en tots els orígens", assegura, "és un tema estructural que no té res a veure amb els recursos econòmics, culturals o intel·lectuals".

Lluitar per deixar enrere l'estigma també és un dels objectius que té el SIAD de l'Alt Empordà amb una de les seves comissions, centrada en la prostitució. El servei es focalitza en "evitar revictimitzacions". "L'abordatge es fa des dels drets, des de les necessitats específiques que tenen les dones", precisa Neus Juanola, que admet que per part d'elles tenen "por cap als recursos públics", perquè moltes estan en situació irregular.

Una situació que també es troben amb dones migrades que es dediquen a tasques de cuidadores o treballadores de la llar. "Quan han de venir a Figueres, tenen por d'agafar els transports públics, perquè moltes no tenen papers i se senten indefenses davant les identificacions que la policia fa de manera recurrent", alerta. La tècnica d'Igualtat del Consell Comarcal mostra preocupació per aquesta situació, ja que "veuen el carrer com un entorn hostil i s'afegeix a les problemàtiques que ja viuen".

En marxa des de fa una dècada, l'equip del SIAD del Montsià compta amb una advocada experta en qüestions com contractes, lloguers, separacions o herències, així com amb una psicòloga que fa l'acompanyament per divorcis, angoixa, estrès o dol.

Les responsables han vist com el nombre d'usuàries s'ha disposat des de la pandèmia. Més de 500 dones hi van passar l'any passat per demanar assessorament jurídic o suport psicològic, un 30% més que l'any anterior. "S'ha notat un abans i un després, des de la pandèmia hi ha un canvi important de la necessitat de sentir-se acompanyades, de tenir un espai on poder explicar com se senten, posar-li un nom al que estan sentint", diu Belmonte. També sosté que, si hi havia conflicte amb la parella, s'ha accentuat per la convivència intensa durant la pandèmia.

Al Berguedà també han notat un increment de casos al servei, que el 2022 va créixer un 21% fins arribar als 131 casos. La majoria són de nacionalitat espanyola, seguides de les originàries de països de l'Amèrica Llatina i del Marroc.

Per millorar el servei, el SIAD de l'Alt Empordà ha arribat a un acord amb l'Institut Català de les Dones (ICD) que li permetrà incrementar de forma substancial els recursos. Des d'ara i fins al 2025, s'hi aportaran uns 750.000 euros, el doble que el pressupostat els darrers anys. Això permetrà ampliar els professionals del SIAD, amb un equip propi que garanteixi l'acompanyament integral a les dones, impulsar més l'acció comunitària a la comarca i obrir noves línies de treball per atendre discriminacions de gènere i desigualtats en àmbits com la salut, la feina o l'habitatge.

Serveis itinerants

Els SIAD de l'Alt Empordà, el Berguedà i el Montsià tenen l'objectiu d'arribar a tots els municipis de la comarca. Per això, és un servei que també és itinerant. A l'Alt Empordà és sobretot així, ja que ser una comarca amb 68 municipis condiciona en part la feina que hi fan. Al Montsià, també s'han organitzat per anar a qualsevol punt de la comarca per evitar que les dones amb dificultats per desplaçar-se no vagin al servei. Tot i això, admeten que altres dones no volen ser ateses al seu municipi per la "pressió social". En aquest cas, se'ls dona l'opció d'atendre-les a la seu del SIAD del Montsià, en un espai "íntim", "neutre" i amb "molta privacitat". Conscients que la dispersió geogràfica influeix, al Berguedà es donen facilitats per als desplaçaments i "els tècnics es desplacen on calgui".