IniciActualitat › L'estat espanyol presenta el Pla de Rec...

L'estat espanyol presenta el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

04 maig de 2021

El passat 13 d’abril, el president del Govern de l’Estat, va presidir la segona reunió de la Comissió Interministerial per a la Recuperació, Transformació i Resiliència, per a informar sobre el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia que ha de permetre l’accés a 140.000 milions d’euros fins l’any 2027. El passat 27 d’abril es va aprovar en el Consell de Ministres.

Aquest pla, que haurà d’estar validat per la Comissió Europea i aprovat pel Consell de Ministres de la UE, pretén ser l’impuls més important d’inversió pública, el qual anirà acompanyat d’una sèrie de reformes estructurals. Té per objectiu: modernitzar el teixit productiu i l’Administració, impulsar la capacitat de crear llocs de treball de qualitat, augmentar la productivitat i el creixement potencial de l’economia, reduir les bretxes socials i de gènere i impulsar l’economia verda.

El Govern de l’Estat, té intenció de mobilitzar al volant de 70.000 milions d’euros entre els anys 2021 i 2023, en forma de subvencions, destinats principalment en l’àmbit de la sostenibilitat (39%) i la transició digital (29%).

En una primera fase, se’n destaca les següents inversions:

  • Estratègia de Mobilitat Sostenible, Segura i Connectada (13.200 M€)
  • Programa de Rehabilitació d’Habitatge i Regeneració Urbana (6.820 M€)
  • Modernització de les Administracions públiques (4.315 M€)
  • Pla de Digitalització de Pimes (4.060 M€)
  • Full de Ruta de l’5G (4.000 M€)
  • Nova Política Industrial Espanya 2030 i Estratègia d’Economia Circular (3.780 M€)
  • Pla Nacional de Competències Digitals (3.590 M€)
  • Modernització i Competitivitat de el Sector Turístic (3.400 M€)
  • Desenvolupament de el Sistema Nacional de Ciència i Innovació (3.380 M€)
  • Desplegament i integració d’energies renovables (3.165 M€)

Els ens locals, tindran un paper destacat en la gestió, informació i seguiment de la implementació del Pla. Així es va concretar en la darrera Conferència Sectorial del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb les Comunitats Autònomes i els ens locals (representats per al FEMP), presidida pel Ministeri d’Hisenda. 

El pla està disponible a la pàgina web de la Moncloa i allà se’n detalla els objectius de cadascun dels 4 eixos transversals en que està dissenyat el Pla: impuls a la transició ecològica, impuls a la transformació digital, cohesió social i territorial i igualtat de gènere; i les línies de finançament.

Properament es convocaran les primeres convocatòries del fons Next Generation, algunes d’elles destinades exclusivament als ens locals. Paral·lelament, la Comissió Europea està treballant amb el desplegament del Marc Financer Pluriennal 2021-2027 i els seus programes de finançament. Caldrà estar atents també a les convocatòries que siguin d’interès municipal.

En resum, en els proper anys, els ens locals, tindran un gran ventall d’oportunitats de finançament europeu per a modernitzar e innovar.

DOCUMENT RESUM DEL PLA