IniciActualitat › Ferran Bel lamenta que el ministeri d’Hise...

Ferran Bel lamenta que el ministeri d’Hisenda hagi creat un fons d’ordenació que discrimina als ajuntaments de menys de 75.000 habitants

23 desembre de 2014

El president de la Comissió d’Hisendes Locals de l’ACM, Ferran Bel ha assistit aquest matí a la reunió de la Comissió Nacional d’Administració Local on el Ministeri de Hacienda i Administraciones Públicas ha presentat un paquet de mesures destinats als ajuntaments. Del conjunt de mesures es pot valorar positivament la creació del FLA social, per bé que es demana la inclusió dels consells comarcals i empreses públiques i consorcis, així com l’ajornament de les liquidacions negatives corresponents a la participació en ingressos de l’estat corresponent a l’exercici 2013 fins a 10 anys.

L’alcalde de Tortosa s’ha mostrat decebut i contrariat per la creació d’un fons d’ordenació que permetrà finançar al tipus 0 els ajuntaments que es van acollir a un sistema de finançament de proveïdors. Aquest fons el podran gaudir aquells ajuntaments amb un risc financer extrem (233 en tot l’estat) i els ajuntaments amb un model de cessió d’impostos. És a dir, aquells ajuntaments de més de 75.000 habitants o que siguin capitals de comarca. “Aquesta mesura és absolutament discriminatòria, una vegada més amb els municipis de menys de 75.000 habitants que són la majoria del país”, assegura Bel.
 
Des de l’ACM no s’entén aquesta discriminació. És difícil justificar que els municipis més petits que es van acollir al mecanisme de finançament de proveïdors  i que tenen menys capacitat de negociació amb les entitats financeres queden excloses d’aquest fons.
 
“Segons les dades aportades, es calcula que aquest fons d’ordenació pot beneficiar a una quinzena d’ajuntaments dels quals provablement no n’hi haurà cap que sigui català” assegura el president de l’ACM, Miquel Buch.
 
Aquesta és una primera reacció a l’espera de rebre els diferents documents que han de marcar els criteris establerts. Un cop es disposi del document serà estudiat pels serveis jurídics de l’ACM.