
El president de l’ACM, Lluís Soler, va participar aquest dimecres a la reunió amb representants del Departament d’Empresa i Coneixement i del món local per coordinar com es desenvoluparan els fons europeus Next Generation EU. En aquest cas, la trobada, encapçalada pel Conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i el director general de Turisme, Octavi Bono, va servir per preveure com es vehicularan els ajuts en matèria de turisme.
El Pla de Modernització i Competitivitat del Sector Turístic, destinat exclusivament als ens locals, preveu una inversió de 1.840 milions d’euros per a tot l’estat (660 durant aquest 2021, 890 per al 2022, i més de 300 per al 2023).
Aquest finançament només anirà destinat a projectes d’alt valor estratègic i que tinguin gran impacte en la competitivitat. Els ens locals hauran de presentar els projectes a través d’un formulari i a partir d’aquí tant Conselleria com diputacions i entitats municipalistes seleccionaran els projectes en funció de la destinació, la vinculació als objectius del Pla i el seu grau de maduresa. Aquests projectes seran presentats a la Secretaria d’Estat, qui acabarà decidint a quins projectes s'atorguen. Els projectes seleccionats, rebran un cofinançament del 20%, hauran de tenir un pressupot mínim de 3 milions d’euros i es formalitzaran a través de la signatura d’un conveni.
Els ens locals podran presentar les seves propostes a la Generalitat de Catalunya fins el 15 d'abril, amb la implementació d'un formulari i l'enviament d'una memòria breu. I cap a finals del mes de maig s’acabaria el procés per seleccionar els projectes i presentar-los al Ministerio de Industrio, Comercio y Turismo. Els projectes atorgats per aquest any, s'iniciarien a partir del juliol.
L’ACM durant la trobada ha posat èmfasi en la importància de mantenir un equilibri territorial en la selecció dels projectes per no crear una Catalunya de dues velocitats i deixar al marge els municipis més petits. L’entitat municipalista també ha proposat crear una línia de crèdit inferior per destinar-la a projectes més adequats a la realitat territorial i dels petits municipis.
L’ACM quan s’articulin els detalls i es concretin els terminis, així com els tràmits a realitzar per als ajuntaments, farà arribar la informació als seus ens locals associats.