IniciActualitat › Inaugurem el primer 'Seminari per aplic...

Inaugurem el primer 'Seminari per aplicar la visió de gènere a les polítiques locals'

06 maig de 2024

El Seminari per aplicar la visió de gènere a les polítiques locals impulsat per la Fundació Aula d'Alts Estudis d'Electes de l'ACM, s'ha posat en marxa aquest dimarts 7 de maig. Constarà de 4 sessions que s'impartiran en línia i en les quals es donarà eines als càrrecs electes locals perquè incorporin o millorin la perspectiva de gènere a les polítiques i actuacions municipals. 

Meritxell Budó, presidenta de l'ACM i alcaldessa de la Garriga, ha inaugurat el curs i ha destacat que "l'ACM impulsa aquesta formació per donar eines que permetin superar la idea que igualtat i feminisme és allò que fem de manera puntual i simbòlica el 8 de març o el 25 de novembre. Entenem que, més enllà d'aquestes accions reivindicatives, que s'han de continuar celebrant, hem de tenir una visió que permeti impregnar les polítiques que fan els ajuntaments amb mirada de gènere, des de la planificació d'una plaça, a la concessió de subvencions esportives o el disseny d'un cartell". A més, ha afegit que "els ajuntaments som les administracions més properes a la ciutadania i podem fer tangible aquesta equitat i perspectiva de gènere". 

La primera sessió, ha girat al voltant de la pregunta "què podem fer des dels ajuntaments per a la igualtat de gènere" i ha tractat sobre eines, recursos, foment de la participació, dades destacades i com treballar la transversalitat de la visió de gènere en les polítiques locals des dels municipis. 

Per això, al llarg del curs s'ensenyarà a identificar l'impacte de gènere a les polítiques locals i com actuar en benefici de l'equitat. Els alumnes es familiaritzaran amb els principals instruments estratègics per aplicar la perspectiva de gènere i coneixeran bones pràctiques i casos d'èxit de diversos ajuntaments en sessions pràctiques. 

La propera sessió tindrà lloc el 14 de maig, i es reflexionarà sobre si existeix un urbanisme, mobilitat i cultura feminista i com avaluar i fomentar l'equitat de gènere en les actuacions, serveis públics i polítiques municipals i com aplicar-ho a totes les regidories. La següent sessió, el 28 de maig, tractarà sobre comunicació no sexista aplicada a l'acció de govern i com aconseguir que sigui inclusiva, no sexista i, a la vegada, entendora per a tothom.

Finalment, la darrera sessió de l'11 de juny serà una taula dorona amb alcaldesses de municipis amb diferents característiques que explicaran com apliquen la visió de gènere i exposaran la seva experiència: les idees innovadores, resistències que s'han trobat, estratègies, etc.