
Inici del seminari sobre fons europeus: Eines i oportunitats de finançament per als ens locals amb més de 200 assistents
Avui amb el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) i les dues entitats municipalistes, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), amb la col·laboració del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, s’inicia el seminari telemàtic específic per al món local centrat en les oportunitats de finançament europeu que hi ha per als ens locals.
La benvinguda ha anat a càrrec de l’Honorable Conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Bernat Soler, qui ha assegurat que “avui des del departament celebrem que s’hagi pogut organitzar aquest seminari ja que creiem que és indispensable internacionalitzar-nos no només com a govern sinó que també ho facin els ajuntaments. Hem d’importar bones pràctiques i també exportar les bones experiències d’aquí, que n’hi ha moltes” i ha explicat que “aquest seminari es celebra en un moment molt oportú ja que estem davant d’uns nous pressupostos europeus i també un pla de reactivació europeu arran de la pandèmia que hem patit. El pla de reactivació econòmica europeu no té sentit si no arriba a les persones, i les administracions locals sou la millor corretja de transmissió perquè hi arribin” i en referència a aquest nou pla econòmic ha assegura que “l’agenda 2030 per a nosaltres ens és una brúixola per enfocar les polítiques de reactivació econòmica”. Finalment el Conseller Soler ha volgut posar en valor “la bona feina” que van fer “els ajuntaments” davant de la crisi del coronavirus.
El president de l’ACM, Lluís Soler, també ha donat la benvinguda als assistents celebrant que “aquest seminari compti amb més de 200 assistents” i ha explicat que “avui la ciutadania reclama solucions i els servidors públics estem compromesos en donar respostes. Ho farem reorientant pressupostos municipals, amb mesures compensatòries o reclamant l’ús dels romanents dels ajuntaments i, alhora, també poder donar la màxima cobertura davant l’oferta del nou marc de fons europeus que hem d’aprofitar al màxim per poder reflectir l’efecte multiplicador dels fons europeus quan els destines a polítiques concretes al territori”. “Estem treballant amb els ens locals amb accions formatives i també amb accions per reclamar fons i recursos per a les administracions locals. Des de l’ACM hem posat en marxa moltes accions formatives com aquesta, amb un total de 9.000 alumnes. Aquest seminari té un valor afegit especial i ha de servir per poder esmorteir les conseqüències i efectes derivats d’una crisi econòmica i social molt rellevant, amb un efecte multiplicador d’aquests fons europeus”.
La presidenta de la FMC, Olga Arnau, també s’ha adreçat als assistents assegurant que “cal que cooperem per superar la crisi i que ho fem d’acord amb les necessitats del territori“ i ha explicat que “si el món local té més coneixement dels fons europeus tindrà més recursos per poder respondre a les necessitats dels pobles i ciutats de Catalunya, amb polítiques de creixement, construir un model econòmic sostenible i per aconseguir-ho els fons europeus són una ajuda primordial”.
Finalment la secretària general del Diplocat, Laura Foraster, ha explicat que “aquest seminari és una mostra més de la importància de les administracions públiques a l’hora d’internacionalitzar-se“ i ha “agraït” la implicació i ajuda per organitzar aquest seminari i ha assegurat que “el món local és un dels pilars fonamentals del Diplocat” i ha explicat que el ple del Diplocat ja va aprovar un pla d’internacionalització del món local per la seva “especial importància”.
El seminari compta amb experts de la Comissió Europea, de la Generalitat, professors d’universitats i representants de diferents administracions locals que tenen experiència en la gestió de fons europeus.
El programa de formació està especialment adreçat a càrrecs electes i tècnics del món local amb la voluntat d’oferir una visió global i augmentar la capacitat dels governs locals per accedir al finançament europeu, sobretot, en un moment on s’està afrontant la recuperació econòmica post COVID-19. Al llarg del seminari també es donaran a conèixer bones pràctiques a Catalunya en l’obtenció de fons europeus.
El programa està dissenyat en sessions de dues hores durant les quals s’explicarà quins programes de finançament estan relacionats i es presentarà una experiència pràctica d’una entitat beneficiària. La formació s’allargarà fins al mes de febrer de l’any vinent.