IniciActualitat › Iniciem un nou seminari centrat en els mecan...

Iniciem un nou seminari centrat en els mecanismes entre l'administració local i els actors econòmics per afavorir la reactivació econòmica post Covid-19

15 octubre de 2020

Avui l'ACM i la Cambra de Comerç de Barcelona han iniciat el seminari de mecanismes entre l'administració local i els actors econòmics per afavorir la reactivació econòmica post Covid-19, una formació pensada per posar en comú un espai teòric de debat que permeti intercanviar idees de futur i també donar a conèixer experiències locals i/o empresarials innovadores. En aquest seminari s'abordaran temàtiques d'especial interès com per exemple quin és el rol cooperatiu i estratègic que han d’assumir l’administració local i els agents econòmics i socials, tant en l’àmbit urbà com en el rural, per potenciar les polítiques de promoció econòmica territorial, quin ús cal fer del sòl urbanitzable, quin paper han de tenir els polígons industrials o si el model de transport urbà s'ha de seguir cenyint estrictament a uns horaris i recorregut o cal trobar maneres més eficients, flexibles, ràpides i econòmiques per traslladar persones i/o mercaderies. També es debatrà sobre com es poden generar noves zones urbanes comercials que afavoreixin el consum de proximitat i si ara té sentit continuar potenciant el turisme estacional de masses, que durant tants anys ha estat una de les principals fonts d’ingressos a casa nostra, o és moment d’apostar per potenciar actius locals.

La inauguració del seminari ha anat a càrrec de la secretària general de l'ACM, Joana Ortega, i del President de la Cambra de comerç de Barcelona, Joan Canadell. Ortega ha dónat la benvinguda als més de 80 assistents eplicant que "les infraestructures, vinculades amb la mobilitat de persones i mercaderies, amb l’energia, l’aigua o les TIC, no són només projectes, obres o números, sinó que representen els fonaments per garantir l’activitat econòmica, els subministraments i la igualtat d’oportunitats arreu del territori" i ha assegurat que "un repte que hem d’abordar des de la màxima exigència de la gestió pública i els recursos que són de totes i tots, però també amb la col·laboració públic-privada, teixint i reforçant aliances amb les PIMEs, les Cambres de Comerç, Universitats i municipis per adoptar tots els canvis i noves prioritats necessàries davant un entorn incert, provocat per la COVID19, i al que no ens hi havíem enfrontat mai". Finalment Ortega ha explicat que "des del municipalisme, treballem per  una sortida equilibrada, justa, pròspera i carregada d’oportunitats, d’aquesta crisi. I ho volem fer també de la ma de les cambres i dels emprenedors del nostre país que més que mai han de sentir que tenen als ens locals al seu costat per afrontar els propers mesos i anys".

El President de la Cambra, Joan Canadell, s'ha dirigit als assistents afirmant que "les oportunitats que tenim passen sobretot per l'aprofitament d'aquests fons europeus. Els haurem de saber utilitzar i el món local ha de saber veure quines són les necessitats per millorar l'entorn, el benestar i la part econòmica de les viles" així com "més enllà de fer projectes de tot tipus, hem de tenir visió de país i tenir clar què volem com a país. El que reclamen des del mes d'octubre de l'any passat és que ens agradaria que la Catalunya del futur sigui una Catalunya molt més en xarxa. No és un bon model concentrar-ho tot al voltant de Barcelona i l'àrea metropolitana. Tenim una oportunitat per enriquir el món local". Finalment Canadell ha assegurat que "calen nous models de comerç, d'equilibri entre online i presencial, la gestió dels polígons per treure'n profit, la cogovernança amb agents socials i econòmics i els nous models turístics, que també van en la línia d'aquest nou reequilibri".