IniciActualitat › Iniciem la XIII Setmana Municipal amb una se...

Iniciem la XIII Setmana Municipal amb una sessió presencial centrada en les comunitats energètiques

28 novembre de 2023

La XIII edició de la Setmana Municipal, organitzada per l'ACM a través de la Càtedra Enric Prat de la Riba, i enguany amb la col·laboració de la Fundació Municipalista d'Impuls Territorial (FMIT), s'ha iniciat aquest dimarts 28 de novembre amb la primera sessió que era presencial. Una sessió que ha estat dedicada a les comunitats energètiques locals.

Després de la inauguració que ha anat a càrrec del vicepresident primer de l'ACM i alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, i el director de la Fundació Municipalista d’Impuls Territorial (FMIT) i secretari general adjunt, Sergi Penedès, s'ha exposat la tasca que realitza la Central de Compres del món local per potenciar la transició energètica entre els ens locals. Així, Víctor Torrents, cap de la Central de Compres de l'ACM, ha explicat els acords marc que faciliten aquesta transició i que estan a disposició del món local. Destaca, tot un acord marc de plaques fotovoltaiques i l'acord marc de mobilitat sostenible amb l'adquisició de vehicles elèctrics i híbrids. La Central de Compres també està realitzant una intensa tasca per posar a l'abast del món local enllumenat públic led que facilita la substitució d'enllumenat que sigui més eficient, generi estalvi econòmic i disminueixi la contaminació lumínica dels nostres pobles i ciutats.

La sessió ha comptat amb ponències molt interessants com la del professor agregat de dret administratiu, Universitat Rovira i Virgili, el doctor Endrius Cocciolo, centrada en la transició energètica en el món local. També s'ha parlat del projecte de real decret estatal que incorpora els principis reguladors de les comunitats energètiques de les directives europees amb l'investigador de la Universitat Politècnica de València David Ribó. Al mateix temps, s'ha parlat de les Xarxes d'Oficines Comarcals de Transició Energètica, amb Marta Morera directora de l'ICAEN.

També s'ha fet una taula rdona d'experiències d'ens locals i s'ha parlat dels aspectes jurídics de les comunitats energètiques i autoconsum compartit, entre d'altres.

La XII Setmana Municipal segueix aquest dimecres i dijous amb dues sessions que només es faran online, centrades en la contractació pública local i urbanisme local.