IniciActualitat › La 3a sessió de la Convenció Municipalista...

La 3a sessió de la Convenció Municipalista centra el debat en les competències dels ens locals

09 maig de 2016

Aquest divendres 6 de maig s'ha arribat a l'equador de les sessions sectorials de la Convenció Municipallista. La tercera sessió s'ha centrat en debatre sobre quines competències han d'assumir i gestionar els ens locals catalans.Un cop més les Cotxeres del Palau Robert han acollit les aportacions que han realitzat alguns alcaldes i alcaldesses, juntament amb regidors, regidores i tècnics locals. Sota la moderació del periodista, Jofre Llombart, la sessió ha anat acumulant punts de vista i opinions dels electes locals.

Durant la jornada, s’ha consensuat la necessitat de redefinir el marc de competències locals: per la qual cosa cal definir primer quins serveis ha de tenir la ciutadania catalana i després plantejar de manera clara quina administració el prestarà, de quina manera i amb quin finançament, tenint en compte l’assimetria del país per evitar plantejaments excessivament lineals i uniformitzadors.

S’ha discutit també sobre la possibilitat de limitar la capacitat de decisió i gestió d’alguns serveis per part dels municipis en funció del seu nombre d’habitants i de la voluntat dels propis municipis. En aquest sentit, s’ha plantejat la necessitat d’un pacte nacional per a la prestació de serveis, del que surti una carta dels drets de la ciutadaniade Catalunya en el nou Estat.

De fet, aquest sistema de participació pretén potenciar les aportacions des del punt de vista del món local de cara a anar definint un document final que concreti tots els aspectes del municipalisme que volem.

A partir d'ara queden tres sessions més. La propera serà el 13 de maig i se centrarà en la Governança Local. Les dues últimes seran per parlar de finançament local (un aspecte llargament reivindicat per l'ACM i el món local) i la gestió, control i personal local.