IniciActualitat › La comissió motora de l'Agenda Rural e...

La comissió motora de l'Agenda Rural es reuneix a Tàrrega per posar les bases de difusió i impuls del document

18 gener de 2023

Tàrrega va acollir aquest dimarts 17 de gener a la tarda la reunió de tots els membres de la Comissió Motora de l'Agenda Rural de Catalunya. Entre ells hi havia els representants de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), que des de l'inici han format part de l'equip i comissió que ha redactat el document. Lluís Corominas, director de la Fundació Transparència i Bon Govern (FTBG) va ser a la reunió de treball que va servir per establir els criteris i accions per difondre l'Agenda Rural de Catalunya.

El govern català va aprovar el passat mes de maig de 2022 l'Agenda Rural, que ha de ser el full de ruta per identificar les necessitats de l'espai rural i garantir la igualtat d'oportunitats de la ciutadania que hi viu. El document inclou quasi 900 accions que volen fomentar el desenvolupament socioeconòmic, el creixement i la diversificació econòmica, el benestar social, i la protecció de la natura, entre d'altres. La Comissió Motora és l'encarregada de dur a terme aquestes accions en base a set grans reptes: Persones, benestar i repte demogràfic; Transició ecològica; Territori connectat; Sistema agroalimentari; Gestió forestal; Innovació i dinamització social i econòmica; i Governança.

Per això, la reunió va servir per debatre quines normes de funcionament tindrà la pròpia comissió i com donar impuls i difusió a l'Agenda Rural. Aquesta comissió està integrada per 38 entitats diferents.

Recordem que l'elaboració de l'Agenda Rural va néixer de la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural, que va encarregar a una comissió redactora formada per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible (CADS), la coordinació del document. A partir d’aquí es va iniciar un procés participatiu per elaborar una proposta el més àmplia possible. Més de 1.200 persones han participat en els diversos tallers que es van organitzar arreu del territori per donar resposta als nombroses reptes als quals s’enfronta el món rural.