
27 febrer de 2018
El Consell Comarcal del Garraf ha acollit aquest una de les jornades que l’ACM organitza per tot el territori català per explicar les novetats de la Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP) a electes i tècnics locals i també per fer difusió dels diferents serveis que ofereix la Central de Compres del món local.
El proper 9 de març entrarà en vigor la nova Llei de Contractes del Sector Públic que suposarà l’aplicació de nous procediments pel que fa a la contractació local. Una llei que transposa les directives de la UE en aquesta matèria i que persegueix, entre d’altres, una major transparència en la Contractació Pública i una major relació entre qualitat preu dels productes o serveis que s’adquireixen i un major accés de les PIMES. “Des de l'ACM treballem per incorporar productes que donin resposta als serveis que ofereixen els ajuntaments però sobretot per resoldre dubtes, inquietuds i necessitats del món local” ha explicat el Secretari General de l’ACM, Marc Pifarré. Per aquest motiu, es duen a terme més de 50 sessions a tots els consells comarcals de Catalunya en sessions diferenciades per a electes i per a tècnics.
La jornada d’avui s’ha duit a terme al Consell Comarcal del Garraf i dona cobertura a les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Baix Llobregat. Ha estat la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Glòria García, qui ha felicitat l’ACM per fer una aposta de difusió al territori: “La nova llei de contractes és un tema que afecta als ens locals. Tècnics i càrrecs electes necessitem tenir els coneixements per fer bé la nostra feina” ha dit.
L’objectiu de les jornades és conèixer les novetats de la nova normativa contractual, transmetre la metodologia d’elaboració de plecs de prescripcions tècniques i fomentar el coneixement de la contractació socialment responsable.
Un 82% dels ajuntaments catalans es beneficia de la Central de Compres del món local
Aquesta és la sisena edició de les sessions que l’ACM du a terme pel territori català per explicar els avantatges de la Central de Compres del món local. Actualment, aquest servei de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) ofereix 11 productes a més d’un miler d’ens catalans. Pel que fa a ajuntaments, un total de 775 ja adquireixen algun producte o servei de la Central, com electricitat, gas, assegurances, equips informàtics, mobilitat sostenible, equips d’impressió, maquinària tècnica, paper, videoactes, DEA’s i ascensors.
Els ens que compren algun producte o servei a través de la Central de compres del món local s’asseguren que compleixen amb la Llei de Contractes que entrarà en vigor el proper 9 de març, per tant, aconsegueixen la màxima seguretat jurídica. També es beneficien d’un estalvi de procediments. Així, per exemple, de mitjana un ens tarda 26 dies des que contracta el producte o servei fins a disposar-ne i fer-ne ús. L’estalvi econòmic també és considerable, ja que de mitjana aconsegueixen uns estalvis d’un 10% respecte a les tarifes normals, arribant al 40% en el cas del manteniment d’ascensors.
L’objectiu principal de la Central de Compres és que els municipis més petits es puguin beneficiar de condicions i preus que aconsegueixen els més grans, gràcies a l’adquisició conjunta i agregada. Així mateix, sempre es busca afavorir l’economia local en els diferents acords marc licitats, a través de lots adaptats al territori i amb accés de les empreses arrelades a la zona.
Finalment, la Central de Compres promou també la mobilitat sostenible. Per aquest motiu, el darrer acord marc ofereix diferents modalitats de vehicles elèctrics i híbrids, ja siguin cotxes, bicicletes o motos de baix consum o elèctriques i punts de recàrrega.
Ajuntaments que adquireixen algun producte o servei al Barcelonès
Al Garraf, actualment hi ha 13 ens que compren algun producte o servei. D’aquests, 6 són ajuntaments. Sitges amb 5 productes és el municipi que n’adquireix més del Garraf. El segueix Olivella amb 5 productes o serveis.

A l’Alt Penedès, hi ha 32 ens que compren algun producte o servei. D’aquests, hi ha 24 ajuntaments que adquireixen productes a la Central. Sant Quintí de Mediona n’adquireix 5 mentre que els municipis de Font-Rubí, Sant Sadurní d’Anoia i Subirats compren amb un total de quatre productes.

Al Baix Llobregat el municipi d’Abrera és qui compra fins a 9 productes a la Central. Dels 35 ens que compren, 27 són ajuntaments. Després d’Abrera, Castellví de Rosanes, Sant Joan d’Espí o Santa Coloma de Cervelló són els ajuntaments que amb 7 serveis contractats, compren més.

En el cas del Baix Penedès, dels 20 ens que compren algun producte o servei, 13 són ajuntaments, entre els quals hi ha Cunit (adquireix 6 productes) i el Vendrell (adquireix 4 productes).

Les jornades per explicar les novetats de la llei de contractes del sector públic i els avantatges de la Central de Compres del món local estan impulsades per l’Associació catalana de Municipis i pel Fòrum Comarcal.