IniciActualitat › L’ACM inicia els debats sectorials per esc...

L’ACM inicia els debats sectorials per escriure com vol que sigui el municipalisme català

22 abril de 2016

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha iniciat aquest matí un pas més en la definició del futur del món local català. A les cotxeres del Palau Robert ha posat en marxa la primera de les sis sessions sectorials per debatre i posar les bases del nou municipalisme català. Transparència, qualitat democràtica i regeneració política han estats el primers eixos de debat, que han reunit més d’una vuitantena de càrrecs electes i tècnics locals per confrontar idees i fer aportacions.

“Els 948 ajuntaments de Catalunya tenim la gran virtut de ser l’administració més propera als ciutadans. Per tant, l’expertesa i l’experiència dels electes locals ens permet poder definir clarament com han de ser les futures lleis que afectin al món local”, explicava el president de l’ACM, Miquel Buch, en el moment de la inauguració de la primera sessió. Així mateix, ha recordat que “el més important és definir quins han de ser els serveis que ha de rebre tot català i catalana, visqui on visqui, i saber com es financen. Tots sabem que l’administració local és la més mal finançada”.
 
Amb aquests sessions, l’entitat municipalista de referència a Catalunya (amb més d’un miler d’ens locals associats) preten escriure el llibre blanc del municipalisme català per transmetre, amb el màxim de consens possible, els principals conceptes que han de tenir en compte els encarregats d’elaborar la futura llei que afectarà al funcionament del món local. Després de les sessions sectorials s’elaborarà un treball de síntesi a partir de consensos i no acords, que es tancarà amb un document de conclusions que es consensuarà en el marc d’una convenció.

L’Associació Catalana de Municipis ja fa més de tres anys que està treballant en la definició del futur del món local. Fins ara s'ha elaborat un document a partir de les conclusions extretes d'un qüestionari sobre l'actualitat i les perspectives del municipalisme català, que s’ha realitzat a través del Comitè Executiu de l'ACM i en treballs en les diferents comissions sectorials de l’entitat municipalista. També s'han realitzat trobades-dinar amb més de 250 alcaldes, alcaldesses i regidors, regidores de tot el territori per ampliar el debat.

Sis sessions sectorials i participatives
 
A partir d’avui divendres, es duran a terme les sessions temàtiques que centren el debat en sis àmbits per establir el full de ruta del món local. L'objectiu és identificar els reptes més importants del municipalisme. La programació de les sessions és la següent:
 
- 22 abril: Transparència, qualitat democràtica i regeneració política
 
- 29 abril: Model territorial
 
- 6 maig: Competències locals
 
- 13 maig: Governança local
 
- 20 maig: Finances Locals
 
- 27 maig: Gestió, control i personal local
 

Totes les sessions seran participatives i moderades pels periodistes Jofre Llombart, Marina Llansana i Pere Mas. El format de les sessions és a l’estil del Parlament anglès, de tal manera que els participants mantenen una posició igualitària i no hi ha cap posició presidencial ni predominant. L’objectiu és potenciar la participació dels presents i fer més dinàmic el debat. Totes les sessions es faran a les Cotxeres del Palau Robert de les 12 del migdia a 2/4 de 3 de la tarda.