IniciActualitat › L’ACM va participar al 15è plenari de la ...

L’ACM va participar al 15è plenari de la Comissió Nacional contra la Violència Masclista

04 desembre de 2019

Aquest passat dimarts 3 de desembre es va celebrar al Palau de Pedralbes el 15è plenari de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista (CNVM), presidida per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i amb la vicepresidenta de la comissió i presidenta de l’Institut Català de la Dona, Laura Martínez. L’ACM, com a membre del plenari, va participar-hi en representació al món local juntament amb les quatre diputacions, la Federació de Municipis de Catalunya, així com els respectius Circuits Territorials.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va anunciar el compromís del Govern en treballar de manera més coordinada, unitària i ferma per erradicar la violència masclista. També va anunciar la creació de 50 noves places d’acolliment temporal i la signatura d’un conveni entre departaments perquè l’Agència de l’Habitatge de Catalunya cedeixi habitatges a les víctimes de violència masclista.

Des del municipalisme, representat per l’ACM, aplaudim la voluntat del govern per treballar més coordinadament, unitàriament i amb resultats més ferms. El món local segueix compromès en oferir una millor atenció a les dones víctimes de violència masclista i valora molt positivament la creació de 50 noves places d’acolliment temporal, l’increment dels 4 nous Serveis i oficines d'informació i atenció a les dones, SIEs, a les àrees del Vallès, Penedès, Bages i Barcelonès, arribant als 12 centres a tot Catalunya. També es valora positivament que durant l’any 2018 la mesa d’emergència adjudiqués 103 habitatges a dones víctimes de violència masclista. Malgrat tot, el món local posa èmfasi en les necessitat i les mancances dels municipis per atendre les urgències, sobretot d’allotjament de les víctimes i les seves famílies.

En aquesta sessió plenària el Secretari General de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, va presentar l’elaboració de la guia per a persones adultes “La violència sexual a l’esport”, que han editat des de la Secretaria. Una eina de referència en la tasca de conscienciació, visibilització i elaboració de plans d’actuació que treballin per la prevenció, la detecció i l’abordatge de la violència sexual en contextos esportius i que es presentarà oficialment el proper dijous 5 de de desembre.

Al llarg de la sessió plenària del CNVM també es va destacar diferents actuacions del Govern que està treballant per a l’abordatge de la violència masclista:

  • L’Institut Català de les Dones (ICD) va presentar l’informe anual de totes les activitats relacionades amb el violència masclista que han dut a terme aquest darrer any. La presidenta del ICD va fer un esmen especial al 1r Congrés Internacional per a l’erradicació de la Violències Masclistes que es va celebrar a Barcelona els passats dies 22 i 23 d’octubre, http://dones.gencat.cat/ca/ambits/violencia_masclista/congres-internacional-erradicacio-violencies-masclistes/
  • L’Observatori d’Igualtat de Gènere va presentar les dades estadístiques sobre violència masclista de l’any 2019 http://dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/violencia_masclista/estadistiques/Dossier_estadistic_VM_octubre_2019.pdf Les dades segueixen sent negatives, amb 10 dones assassinades en l’àmbit de la parella amb aquests darrers tres trimestres de l’any 2019;  les dades també mostren que les denúncies per a violència masclista segueixen la mateixa tendència que l’any anterior, 2018; i que els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual a Catalunya segueixen també la mateixa tendència que l’any 2018.
  • El Consell de l’Audiovisual de Catalunya va fer una breu síntesi de diferents estudis en els que cal destacar que els continguts sexistes es concentren a internet, mentre que s’han moderat a la ràdio i a la televisió
  • El Consell Nacional de les Dones de Catalunya va presentar l’estat actual del programa d’intervenció integral control a violència masclista i va reclamar una major coordinació tècnica entre els diferents membres que conformen el plenari per tal d’alinear i coordinar totes les actuacions que s’estan realitzant a Catalunya en vers l’erradicació de la violència masclista.
  • L’Associació Catalana de Llevadores va fer notar un increment en la detecció de la violència masclista en dones embarassades i va explicar-ne el protocol que es segueix des de l’Institut Català de la Salut per a la detecció i actuació d’aquest casos.
  • Finalment, Comissions Obreres de Catalunya, va informar sobre les diferents actuacions que s’estan duent a terme contra la violència masclista en entorns de treball.  

Al inici de la sessió, el plenari del la CNVM es va fer un minut de silenci per condemnar l’assassinat masclista del passat dia 2 de desembre al Prat de Llobregat.

Localització