
La seu de la Diputació de Lleida ha acollit aquest dijous 9 de juny la sessió per la demarcació de Lleida que l'ACM organitza per parlar específicament de contractació pública local. Era la sisena de les set sessions programades al territori per reunir tècnics i responsables locals de contractació amb l'objectiu d'intercanviar impressions i inquietuds al voltant de la contractació pública local, i compartir experiències.
La inauguració ha comptat amb la presència del diputat de Recursos Humans de la Diputació de Lleida i alcalde de Corbins, Jordi Verdú, i del secretari general adjunt, Sergi Penedès, que ha destacat l'interès de l'entitat municipalista de conèixer les inquietuds del territori al voltant de la contractació pública. Verdú, per la seva part, ha agraït a l’ACM la gran tasca de formació i suport que està duent a terme amb els ens locals i els seus representants. “Les persones que arribem a governar un ajuntament sabem de les necessitats que té el nostre poble, però la majoria de vegades desconeixem els mecanismes interns dels propis ajuntaments. Amb formacions com la d’avui i altres que aneu fent arreu del territori, l’ACM sou un gran suport per totes aquestes persones que volem transformar les viles, però que moltes vegades ens falten les eines per a fer-ho, eines que vosaltres ens faciliteu”.
I és que l'ACM ha engegat un procés per analitzar si cal una modificació de l'actual normativa en contractació pública local i concretar una proposta catalana des d’un punt de vista municipalista. Després d’aquest procés participatiu territorial, hi haurà una sèrie de debats de la comissió assessora d’experts de l’ACM que concretaran propostes amb sessions qualitatives obertes.
La jornada també ha servit per exposar les darreres novetats i els futurs Acords marc que té previst licitar la Central de Compres de l’ACM, així com d’altres que s’han hagut d’adaptar a l’actual context de variabilitat en preus i matèries primeres. En el darrer trimestre d’aquest 2022 hi ha la intenció de disposar d’un Acord marc de serveis de redacció de documents per a tràmits de planificació territorial i urbanística, un Acord marc de serveis de consultoria per a gestió de subvencions, o un Acord marc de serveis de redacció de projectes i direcció d’obres, entre d’altres. També s’està preparant la licitació d’un Acord marc sobre asfaltatge i senyalització i d’un de subministrament de plaques fotovoltaiques per a instal·lacions d’autoconsum.
Actualment, la Central de Compres de l’ACM dona servei a 1.373 ens catalans (inclou ajuntaments, consells comarcals, emds, diputacions, mancomunitats i consorcis i ens dependents dels ens locals). El subministrament elèctric amb 941 ens adherits és el servei que més contracten, seguit per les pòlisses d’assegurances (760 ens), el servei d’equips d’impressió (496 ens), el subministrament de paper d’oficina (433 ens) i l’acord marc de mobilitat sostenible amb vehicles elèctrics i híbrids (371 ens). En total, s’ofereixen 16 productes i serveis a través d’Acords marc que permeten als ens locals estalviar-se tots els processos legals i de contractació, obtenir millors preus i estalvis econòmics i disposar de la màxima seguretat jurídica.
En el cas de la demarcació de Lleida, un total de 185 ens fan ús de la Central de Compres amb un total de 595 productes i serveis. Els productes i serveis més utilitzats són l’electricitat (146 ens adherits), seguit per les assegurances (102), l'adquisició de desfibril·ladors per cardioprotegir equipaments municipals (84), i l'adquisció de paper d'oficina (58). Una dinàmica d’acords marc més utilitzats que es repeteix en totes les comarques lleidatanes (veure infografies). Tot i això, cada vegada més ens locals s’adhereixen als darrers Acord marc que ha licitat l’ACM, com podrien ser el d’enllumenat públic-led o mobilitat sostenible.
La setena i última sessió territorial sobre contractació pública local tindrà lloc el 21 de juny a la Molins de Rei (adreçada als responsables de contractació de l'Àrea Metropolitana).