
A la cinquena sessió, centrada en les finances locals, els assistents han debatut sobre l’actual model de finançament, qualificat d’insuficient, complicat, erràtic i imprevisible. Alguns representants de municipis més petits han afegit que un millor finançament els permetria guanyar poder de decisió i llibertat davant d’altres institucions de qui avui depenen.
Els participants també han debatut sobre la necessitat de modernitzar el procediment d’aprovació i control pressupostari, amb una gestió del pressupost molt més àgil que alhora penalitzi el seu incompliment, fomentant una autonomia local responsable. També s’ha parlat sobre el lligam indestriable entre competències i finançament, introduint la idea de sostenibilitat i la necessitat que tota competència vagi vinculada a un finançament adequat, o que cada competència vingui finançada per una sola administració.
S’ha plantejat la necessitat d’un únic sistema de tributs que permeti que totes les institucions locals participin de tots els impostos, i s’ha consensuat que caldrà afegir-hi altres criteris més enllà de la població. S’ha parlat de mantenir tributs estrictament propis del món local, sobre la propietat o els relacionats amb l’activitat econòmica al municipi, i de fer menys condicionades les transferències d’altres administracions, per augmentar l’autonomia local i com a eina per assegurar la solidaritat entre els diferents municipis, limitant alhora l’endeutament.