IniciActualitat › Més de 500 càrrecs electes i tècnics de l...

Més de 500 càrrecs electes i tècnics de l’administració local participen en el debat municipalista del nou reglament de transparència

11 març de 2021
  • Lluís Soler: “La transparència és una actitud, és un compromís i, sobretot, és una manera de ser i de fer”

 

L’Associació Catalana de Municipis, mitjançant la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG), ha reunit aquest dijous al matí més de mig miler de  tècnics i electes de l’administració local en un debat municipalista a l’entorn del nou reglament de transparència i accés a la informació pública, que va entrar en vigor fa unes setmanes amb la publicació del Decret 8/2021 de 9 de febrer.

La sessió formativa, que s’ha celebrat en format online per als participants, però presencialment per als ponents, ha comptat amb més de 500 inscrits i la presència del Conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé. Precisament, a la inauguració de la jornada el president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha posat èmfasi en la necessitat que el municipalisme català, les seves institucions i treballadors i electes, siguin un exemple de bona gestió i governança i que la transparència sigui “no només un compromís sinó també una manera de ser i de fer”.

També ha apuntat que l’ADN municipalista es basa en “una nova i bona política que necessita de governs oberts, que facilitin la participació a la ciutadania i que impulsin una comunicació oberta amb els nostres veïns i veïnes. Una ciutadania empoderada és base de pensament crític i de fiscalització que ens ha de permetre avançar com a societat”.

Per la seva part, el Conseller Bernat Solé ha destacat que “hem de construir una democràcia de qualitat, i per això hem d’avançar cap a institucions essencialment transparents”, i ha remarcat que el reglament de transparència “és un pas endavant en aquest sentit i una peça clau per al desenvolupament de la Llei de Transparència”.

Solé ha reconegut la feina feta en els darrers set anys, des de l’aprovació de la llei, ha destacat que “el treball coordinat i compartit sempre és un èxit col·lectiu”, i ha conclòs la seva intervenció animant a implementar el reglament de transparència “des del municipi més gran fins al més petit”.

Per la seva banda, el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, ha explicat que “el reglament ha estat fruit d’un procés lent d’elaboració" i que "un dels aprenentatges del Govern Obert és que el temps que dediques a incorporar coneixement i enriquir una política pública, és un temps que guanyes. Perquè aquest temps et permet escoltar la ciutadania i el conjunt d’actors implicats, i això suposa una millora en el producte final”. Finalment, Foz ha explicat que “la confiança ciutadana és clau per al bon funcionament de les institucions. El producte que hem construït amb el reglament de transparència és sòlid i serà útil a la ciutadania”.

La sessió ha servit per esvair dubtes en relació a les modificacions i casuístiques que incorpora el nou reglament a la Llei 19/2014 de Transparència, accés a la informació pública i bon govern, que va entrar en vigor fa sis anys. En aquest sentit, aquest nou reglament té per objectiu concretar i clarificar aquells preceptes que generaven una disparitat d’interpretacions i aplicacions entre administracions públiques, i incorpora la doctrina que han desenvolupat òrgans com la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) o l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, entre altres. 

La tramitació del Decret ha comptat també amb la participació de la Xarxa de Governs Transparents que ha incorporat la perspectiva de l’administració local en la proposta normativa, i de l’ACM que ha fet aportacions en tots els tràmits d’informació pública de la tramitació normativa. Així, des de l’ACM es va insistir en la necessitat que les previsions del nou reglament facilitin la seva aplicació a l'administració local, i respectin l'autonomia local i la potestat d'autoorganització dels ens locals. També vam demanar que l'aprovació del reglament anés acompanyada de mesures de suport als ens locals més petits per facilitar-los el compliment de les obligacions tant de la Llei de Transparència com del propi reglament

El debat municipalista ha comptat també amb la participació del secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat, Jordi Foz, i l’analista de la mateixa Secretaria, Oliver García, que han explicat el nou reglament. També s’ha fet una taula rodona amb la participació de la presidenta de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP), Elisabet Samarra, la directora de l’Agència de Transparència de l’AMB, Gemma Calvet, l’assessor del Síndic de Greuges de Catalunya, Eugeni  Castelló, i el director de la Fundació Transparència i Bon Govern (FTBG), Lluís Corominas.

L’ACM, precisament, està impulsant un projecte pioner de Plans d'Integritat per a l'administració local, que desenvolupa a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG) i amb la participació de l’Oficina Antifrau de Catalunya, que pretén fer un pas més i ser un compromís clar en la transparència, integritat i la cultura ètica de les institucions locals.

Pots tornar a visualitzar el debat municipalista en el següent vídeo: